Hnaní jako divoká zvěř byli zajatci na konci druhé světové války, píše o nich Jiří Nesét z Třeštiny

Jsou události, na které nesmíme nikdy zapomenout. Patří mezi ně i pochody smrti válečných zajatců. Ty, které vedly přes Třeštinu u Mohelnice, zaznamenal tamní kronikář Jiří Nesét.

Do své knihy Pochody hladu a smrti 1944 – 1945 zpracoval vzpomínky svých sousedů. „Pro mě to byl svátek, poslouchat je,“ vypráví o setkání s více než stovkou lidí. Našel i řadu dokumentů a unikátních fotografií z konce války. Navštívil místa zajetí, odkud zajatci na pochody smrti vycházeli, byl v Českém Těšíně, polské Bytomi a Lambinowicích.

„Třeštinou procházely v zimě pět a čtyřicátého dvé kolony, každá přišla odjinud a v jiný den, ale krátce za sebou,“ popisuje Jiří Nesét. Pyšný je na obyvatele své rodné obce, kteří více než třiceti zajatcům pomohli k útěku, schovávali je a pomáhali jim budovat tunely, přestože jim za to hrozil trest smrti.

Jiří Nesét

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio