Hostem Větrníku bude Tony Ackerman

V 80. letech Martin Kratochvíl uložil do té doby hodně populární Jazz Q k spánku, aby se najednou začal objevovat v klubech v akustickém duu s kytaristou Tony Ackermanem.

Přes počáteční nedůvěru si poměrně rychle dokázali získat fanoušky na svou stranu a jejich spolupráci neukončila ani sametová revoluce. Tony v Česku zapustil kořeny a zůstal. Oženil se tu, učil na prestižní škole, dále koncertuje sám i ve spolupráci s Martinem Kratochvílem.

Jejich poslední nahrávka vyšla v roce 2011 pod názvem "Cestou" a kromě dvou hlavních protagonistů tu hraje i perkusionista Imran Musa Zangi. Dvě Tonyho skladby z tohoto CD si pustíme i během našeho pátečního povídání, kdy třeba zjistíte, co může kytarista použít místo trsátek, jak se u nás žilo Američanovi "pod dohledem" STB, jak jeho žáci dnes vnímají hudbu a ještě mnohem víc.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.