Hot jóga jako jarní detox

19. duben 2016

Také v Olomouci vzniklo konečně studio hot jógy – tedy cvičení, které je pro naše zeměpisné šířky trochu neobvyklé, ale velmi účinné. Spočívá v tom, že se cvičí specifická sestava cviků při teplotě, která evokuje horký letní den.

Hot jógu do Olomouce přivezla cvičitelka Andrea Greiner, která se ji naučila cvičit v Americe a rozhodla se zprostředkovávat ji i lidem v Česku.

„Žili jsme s manželem v Americe nedaleko San Franciska a s hot jógou nebo chcete-li bikram jógou jsem se setkala tam. Přece jen Američané jsou v revoluci fitness dál,“ říká Andrea Greiner.

Současně uznává, že i v naší republice se přístup ke cvičení mění k lepšímu. Doba je stresová, velmi rychlá a lidé ve městech začali namísto adrenalinu vyhledávat spíše zklidnění nebo příjemnou zábavu.

Hot joga

Hot jóga je tvořena specifickou sadou cviků v přesném pořadí, které na sebe navazují a postupně rozvíjejí netušené možnosti těla. Celkem je cvičeno šestadvacet konkrétních pozic – ásán, kdy každá z nich připravuje tělo na tu následující a jejich pořadí proto zůstává neměnné.

Plné účinnosti cvičení se dosahuje vyšší okolní teplotou v místnosti, která se pohybuje okolo 42 stupňů, což má pozitivní vliv na prokrvení organismu a podporuje jeho samočištění.

„Nepředstavujte si saunu, je to jiné. To prostředí má navodit spíš letní den někde v jižní Indii. Cvičení hot jógy je velmi návykové, protože, když vyjdete po lekci ven, cítíte se moc dobře a na příjemné věci si člověk rád a rychle zvyká. Tento typ cvičení vás naučí zklidnit se, nesoutěžit,“ dodává Andrea Greiner.

Jak s hot jógou začít a jaké účinky může mít na naše tělo i mysl, prozradila Andrea v Dobré radě Českého rozhlasu Olomouc.

autor: pis
Spustit audio