Hrozí vám exekuce? Vyhledejte profesionální pomoc

12. srpen 2015
Právní poradna

Podle posledních průzkumů médií roste v České republice počet lidí, kteří se snaží předejít exekuci a raději volí cestu insolvence a oddlužení. Ne každý má ovšem to štěstí, že při své snaze zbavit se dluhů narazí na skutečné profesionály.

„Doporučuji obrátit se v těchto záležitostech na odborníka – advokáta, který se specializuje na insolvenční řízení. Pomoc při sepisování návrhu na oddlužení, takzvané osobní bankroty, nabízejí také některé neziskové organizace. Co se týká nabídek komerčních společností, které také nabízejí oddlužení, jejich úroveň je z mého pohledu různá a mnohé z nich si účtují vysoké, a ne odpovídající částky. Například z jednoho důvěryhodného průzkumu vyplývá, že jde o částky až do výše dvaceti tisíc korun, přičemž podle mých zkušeností se obvyklá částka pohybuje kolem šesti tisíc korun,“ uvedl Kamil Andree, který byl hostem naší Právní poradny.

Insolvenční řízení je pro odpovědné dlužníky, kteří se ocitli v tíživé životní situaci, nezvládají splácet své dluhy a chtějí svou situaci vyřešit. Cílem řízení je dosáhnout majetkového uspořádání mezi větším počtem subjektů, které by krizovou situaci překonalo anebo z ní vyvodilo nezbytné důsledky.

Mělo by dojít k co největšímu uspokojení věřitelů, posílení jejich postavení, ale také motivace dlužníka ke snaze řešit úpadek a zrychlení úpadkového řízení. Návrh na insolvenci může podat jak dlužník, tak i věřitel. Jde-li však o hrozící úpadek, insolvenční návrh může podat pouze dlužník.

Existuje hned několik způsobu řešení úpadku. Jsou jimi konkurs, reorganizace (pouze v případě podnikatelů) a oddlužení (pouze u fyzických osob nebo právnických osob, které nejsou podnikateli). Výběr vhodného způsobu řešení úpadku vždy záleží na konkrétním případě.

Posluchači Právní poradny se například ptali, jaký nejnižší příjem je třeba ke splácení dluhu pět set tisíc korun. „Pro tyto případy, kdy si lidé chtějí spočítat výše splátek, doporučuji stránky, které provozuje Ministerstvo spravedlnosti www.justice.cz, na kterých najdete rubriku, která se zabývá insolvenčním řízením a v ní i kalkulátor splátek, který vám pomůže udělat si představu o tom, jakou částku budete muset ve vaší situaci splácet, abyste úspěšně prošli oddlužením,“ dodal Kamil Andree.

autor: pis
Spustit audio