Hygienici monitorují po pondělních bouřkách líhniště komárů v Litovelském Pomoraví

4. červenec 2019

Hejna komárů jsou každoročním postrachem lidí, kteří bydlí v blízkosti Litovelského Pomoraví. Hygienici aktivitu tohoto nepříjemného hmyzu pravidelně sledují. A třeba po rozvodnění některých toků kvůli nedávným bouřkám čekají, že se v zasažených oblastech mohou vyrojit. V případě kalamity musí obce proti komárům zasáhnout.

„Jsou tu komáři a hovada, nepomáhá na to ani repelent,“ ukazovala mi v Pňovicích na Olomoucku slečna Adéla, podle které v obci začali komáři útočit na konci června. Na nepříjemný hmyz si stěžovali i obyvatelé ve Střeni. Tam už mají s komáry bohaté zkušenosti. Obec patří k místům, kde jsou jejich líhniště.

„Já už si zvykám, ale kdo sem přijede na návštěvu, tak se všichni začnou škrábat,“ říká jeden z místních Pavel Frank, kterého jsem potkala v centru obce. Jeho slova potvrzuje Kateřina Uvízlová. Ta žije v o několik kilometrů vzdálené Července a Střeň jen navštívila. Všude na rukou i nohou má štípance od komárů.

Hygienici sledují aktivitu komárů pravidelně. Podle Libora Mazánka z olomoucké hygienické stanice vyjíždějí kontrolovat situaci i na místa, ve kterých se rozvodní toky. Jako například ty zasažené silnými pondělními bouřkami. „Kalamitní komáři se líhnou z vajíček, která se aktivují po zaplavení. Tedy po povodních vyjíždíme vždycky do terénu,“ popisuje Mazánek.

Pokud útoky komárů přesáhnou 10 za minutu v obydlených místech, vyhodnotí jej hygienici jako kalamitní stav. A vydají příslušná doporučení. „To už se bere jako ohrožení veřejného zdraví, významně to narušuje kvalitu života, musí se dávat sítě do oken, doporučuje se používat repelent a prostorový repelent, řádně vysekávat zeleň atd.,“ říká Libor Mazánek s tím, že ačkoliv si lidé stěžují na časté útoky komárů, v posledních letech jich podle něj ubylo. Díky suchu, ale i úspěšné aplikaci larvicidů do jejich líhnišť.

autor: bas
Spustit audio