I po těch padesáti letech, co se chovu holubů věnuji, vždycky žasnu nad tím, jaké překážky dokáží zdolat, aby se vrátili domů, říká Pavel Jemelka z Oldřichova

Celé půl století se Pavel Jemelka věnuje chovu poštovních holubů. Jeho vášni se podřizuje chod cele rodiny. Výhradně mimo soutěžní sezónu se jezdí na dovolené, plánují se svatby dětí. Koníček je to prý náročný. Představuje hodně práce ale i radosti z úspěchu šampionů.

První holuby si pořídil ještě jako kluk. „Bylo mi asi deset let a přivedl mě k tomu dědeček. S klukama jsme holuby zavezli na kole za vesnici, vypustili a spěchali je čekat domů. Oni tam ale byli dřív než my,“ říká Pavel Jemelka s úsměvem. Láska k poštovním holubům mě už neopustila. Postupně Pavel chov rozšiřoval, stal se jeho velkým koníčkem. „Na holubník vidím přímo z okna kuchyně. Pozoruji, jak vylétávají, vracejí se, krouží v hejnech nad střechou,“ popisuje.

Holubi Pavla Jemelky

Chov poštovních holubů a účast na závodech zabírá Pavlu Jemelkovi všechen volný čas. Napilno má hlavně když bývají závody. „Tomu se u nás podřizuje celý chod domácnosti. Taky termíny svateb mých dětí nebo moje dovolené s manželkou. Naštěstí jsou všichni tolerantní,“ dodává s úsměvem.

Holubi Pavla nepřestávají fascinovat. Při závodech urazí i stovky kilometrů, překonávají nepřízeň počasí, útoky dravců, nebezpečné dráty elektrického vedení. „Stává se, že se holub vrátí v zuboženém stavu, zraněný a vysílený. Ale vrátí se, tak silně je na domov fixovaný.“

Když holubi závodí, odváží se hromadně od chovatelů z celé oblasti na místo startu. Pavel Jemelka pak netrpělivě vyčkává jejich návrat. „Je to krásný pocit, když na obloze v dálce vidíte hejno teček. Pak se jedna oddělí, přibližuje se a já už podle letu poznám, který závodník se mi vrací.“ V posledních letech se chovateli daří, mezi holuby má i pár šampionů. „Nedávám jim jména, jen čísla. Až na jednoho, tomu říkám mazánek, protože je hodně přítulný. Je to velká vášeň, spousta práce, žrout času, ale mě chov poštovních holubů přináší obrovský relax.“ uzavírá Pavel Jemelka.

autor: zem
Spustit audio