Jáchym Topol: Zbraně z Tolminu

15. květen 2014

V troskách trosek kakánských. Text Jáchyma Topola Zbraně z Tolminu – a hovořilo by se spíše o eseji než povídce jako takové – vznikl v roce 2010 pro rakouský cyklus nazvaný Kakánie – Nová vlast.

Český spisovatel a básník se v něm pouští na fantastickou cestu do severního cípu někdejší monarchie, Kakánie, tedy Rakousko-Uherska. Vydává se do kraje, který zná od mládí, který jej vždy děsil i přitahoval svou nahostí.

Stává se také nechtěným hlavním hrdinou vlastního osudu – stojí na troskách domu, který představuje nejen někdejší nedotčenost horského pohraničí, ale také náznaky prosperity, které až sem dolehly z centra dávno rozbořené monarchie.

Jenže všechno se mění, kdysi Kakánie už není ani Československem, a tento zapomenutý kout – vlastně Kouty nad Desnou - už neposkytuje úkryt před výslechy komunistických policajtů.

Okolní krajina se proměňuje, to, co v ní bylo pevné, pomalu zvětrává a mizí, často nám pod rukama. A kdeže se v Jeseníkách vzaly zbraně ze slovinského Tolminu? To už si poslechněte v rozhlasové úpravě tohoto textu Jáchyma Topola.

Nalaďte si jej v Počteníčku v neděli 17. listopadu. V režii Tomáše Soldána účinkuje Igor Bareš.

Spustit audio