Jak funguje rádio?

„Rozhlasem postižený jsem už dlouhá léta,“ říká o sobě s pýchou a potěšením úterní dopolední Host ve studiu Českého rozhlasu Olomouc, vedoucí technické podpory veřejnoprávního rozhlasu Jan Městka. Jeho povídání to potvrzuje beze zbytku.

Profesně začínal sice jako pedagog odborných předmětů na učilištích, ale vlastně už coby malého chlapce ho to táhlo k elektrotechnice, se kterou vídal pracovat svého tatínka. A především k oněm tajemným „páčkám, tlačítkům, hejblatům“.

Otec Jana Městky navíc všem sousedům a známým běžně pomáhal s rozbitými rádii a televizory, malý Jenda si tedy mohl zcela zblízka doma dopřát tu výsadu „prozkoumat, jak funguje rádio uvnitř“.

V devadesátých letech, i díky změně poměrů, se dostal k práci vysílacího technika na regionální rozhlasové stanici pro Prahu a Střední Čechy ČRo Regina. Praxe vysílacího technika a spolupráce při vysílání v tandemu s moderátorem u mikrofonu bylo důležitým prvkem jeho rozhlasové kariéry. Ví, jak přesně funguje mechanismus živého vysílání i natáčení pořadů.

Měl ale také šanci potkat se v rozhlase s generací techniků (a také rozhlasovou technikou samotnou), která mu nabídla skutečnou „dřevní“ školu: pamatuje totiž časy, kdy technikovi a moderátorovi vše neusnadňovaly počítače, ale muselo se pracovat s magnetofony, ba dokonce gramofony.

O srovnání dnešních a „dřevních“ rozhlasových časů, ale i rozhlasu a televize a o lásce k rozhlasu z různých pohledů mluví sympatický muž, šéf technické podpory celého Českého rozhlasu Jan Městka, který byl hostem v našem vysílání v úterý 29. dubna. Povídání s ním si v repríze poslechněte v úterý 26. sprna.

autor: Bořek Volný
Spustit audio