Jak nejlépe v současné době spořit a zajistit se na stáří?

24. únor 2016

Od ledna přestali lidé spořit ve druhém důchodovém pilíři. Střadatelé, kteří se rozhodli ukládat peníze na důchod tímto způsoben, dostanou peníze v průběhu roku 2016 zpátky.

Současně se v letošním roce mění podmínky spoření ve třetím pilíři. O tom, jaké mají lidé možnosti zabezpečit se na důchod, informoval finanční poradce Jakub Jurásek v Dobré radě Českého rozhlasu Olomouc.

Peníze, které lidé uspořili v předchozím období ve druhém důchodovém pilíři, dostanou lidé zpět. A to včetně peněz, které měli možnost odklonit ze svého povinného důchodového pojištění.

Do konce března dostanou dopis od své penzijní společnosti s informacemi o možnostech vypořádání naspořených prostředků.

„Lidé se budou moci rozhodnout, zda vyplacené peníze dostanou na účet, převedou do třetího pilíře, respektive do penzijního doplňkového spoření, nebo je budou chtít zainvestovat a pracovat s nimi, jak budou chtít,“ vysvětluje finanční poradce Jakub Jurásek.

Lidé se budou muset vyjádřit do konce září. Od 15. října 2016 pak bude zahájena výplata.

Změny ve třetím pilíři

Po třech letech se mění také podmínky spoření ve třetím pilíři. Asi nejvýraznější změnou je možnost vybrat si naspořené prostředky už v šedesáti letech. Druhou důležitou novinkou, která od ledna začne platit, je možnost spořit malým dětem.

Rodiče budou moci založit penzijní spoření klidně ročnímu dítěti, které bude mít možnost vybrat si po dosažení osmnácti let věku až třetinu naspořených prostředků (bez příspěvků zaměstnavatele a státních příspěvků) a ve spoření dál pokračovat.

„Lidé často řeší, jak vysokou částku by měli spořit, aby mělo spoření smysl. Tvrdím, že jakákoli uspořená měsíční částka je lepší, než nespořit vůbec,“ dodává Jakub Jurásek.

Podle finančních expertů je to s úsporami na penzi jako s dlouhou cestou autem k moři. Důležité je zvolit správné vozidlo, trasu a počítat i s případnými komplikacemi. Každý máme jiné požadavky a jiné možnosti. Otec od rodiny rozhodně nebude do důchodu závodit a bude chtít mít ke svým financím přístup. Lidé věku zralého budou preferovat poznávací klidnou jízdu, kterou jim zajistí některý ze státem podporovaných produktů.

Jedním z řešení spoření na důchod je doplňkové penzijní spoření – takzvaný třetí pilíř. Mezi jeho největší výhody bezesporu můžeme zařadit to, že klient dostává příspěvky od státu a také může využít daňové úlevy, pokud spoří nad tisícovku měsíčně.

Zvolte dobře strategii

U penzijního spoření dle nových podmínek klient volí investiční strategii – způsob, jak se bude s jeho penězi nakládat. Pro člověka, který ale nemá vytvořenou krátkodobou rezervu a mohla by nastat situace, že bude potřebovat peníze i v průběhu života, je penzijní připojištění krajně nevhodné.

K penězům totiž nemá po celou dobu trvání smlouvy vůbec přístup, a když by smlouvu v akutním případě zrušil, přijde o státní podporu a úroky z ní. Mladým lidem proto odborníci doporučují spíše využít investic – podílových fondů, kde se peníze mohou také zhodnocovat různými investičními strategiemi, ale na rozdíl od penzijního spoření k nim má investor neustálý přístup, aniž by přišel o peníze a musel platit poplatky za odkup.

autor: pis
Spustit audio