Jak se čistí odpadní voda? Byli jsme se na to podívat

29. září 2024

Vyhnívací nádrže, hrubé a jemné česle, svozová jímka, usazovací, dosazovací a aktivační nádrž, fekální stanice – pěkně geometricky uspořádáno v čistírně odpadních vod.

V nedávné době, když se zvedala hladina Moravy, chodila řada Olomoučanů na procházky sledovat řeku do olomouckých Nových Sadů. O kousek dál je trochu ukrytá čistírna odpadních vod. Jde o technologicky velice zajímavé zařízení, které zaujme i na pohled.

Čistírna odpadních vod v Olomouci – dosazovací nádrže

Systém bazénů je asi tím, co nás v olomoucké čistírně odpadních vod na první pohled zaujme. Obzvlášť, když se na ně podíváme z můstku nad vyhnívací nádrží. Ty se podílejí na procesu výroby bioplynu. Kromě plynu si v tomto energeticky náročném komplexu vyrábějí i elektřinu, energii pak sami spotřebovávají.

Rozložení vodního systému působí zajímavým dojmem. Kruhové bazény mohou připomínat zvláštní fontány. Ty vlevo slouží pro  sedimentaci kalů, říká se jim usazovací nádrže. Napravo, u konce procesu čištění jsou velmi podobné nádrže dosazovací. Mezi nimi je obdélníkový komplex hranatých bazénů neboli aktivační nádrž. V ní se voda především biologickou cestou zbavuje fosforu a dusíku. Můžeme si tu v různých místech všimnout víření vody, srážení kalů i drobné zeleně na hladině.

Čistírna odpadních vod v Olomouci – aktivační nádrže

Ještě před tímto procesem je přitékající voda zbavena pevných nečistot hrubými a jemnými česlemi. Není to jediná cesta, kterou se znečištěná voda do čistírny dostává, potkáváme tu také auta s cisternami.

Čistírna odpadních vod v Olomouci

V areálu jsme si s odborníky povídali o výkonu jednotlivých zařízení, efektivitě procesu, komplikacích při vysokém stavu vody i zvyšujících se nárocích na čištění.

Čistírna odpadních vod v Olomouci

Máte-li chuť, vydejte se s námi na prohlídku v rozhlasové reportáži.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.