Jak si nejlépe vychutnat dobré víno?
Pokud máte rádi víno, ale nepovažujete se za odborníky a uvítáte dobrou radu someliérky? Jak si vychutnat dobré víno poradí Zlata Bechynská.
„Při výběru moravských vín se ve vinotéce držíme našeho konceptu a vybíráme rodinná vinařství, která se drží tradice a zaměřují se spíše na kvalitu zpracovávaných hroznů a výroby vína než na kvantitu. Každé z moravských vinařství jsme osobně navštívili a vína přechutnali,“ říká someliérka Zlatka Bechynská.
Na světě existují stovky druhů vína. Každé má svou charakteristickou barvu, chuť, aroma a spoustu dalších ukazatelů, jak dané víno chutná a jaké má vlastnosti. Proto se také každé víno může odlišit přívlastkem, rokem sběru a podobně. Rozpoznat jemné rozdíly mezi víny není žádná jednoduchá věc a vyžaduje roky zkušeností, ale zejména cit a vztah k vínu.
Moravská vína jsou nám Čechům, Moravanům a Slezanům asi nejbližší. Důvod je prostý, všichni jsme hrdi na vína z naší země. Kdo by nebyl hrdý, když speciálně bílá moravská vína získávají jedno ocenění za druhým a jejich kvalita je přinejmenším srovnatelná s daleko většími vinařskými velmocemi.
Nesmíme pochopitelně zapomínat ani na červená vína z Moravy, jejichž kvalita se rok od roku zvyšuje navzdory méně příznivým klimatickým podmínkám pro jeho pěstování. V neposlední řadě nelze opomenout fenomén posledních několika let, kterým jsou vína růžová, jejichž obliba každým rokem stoupá.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.