Jak si užít v zimě Jeseníky

13. leden 2016

Poslední zimy, co se sněhové nadílky týká, vyznavačům zimních sportů nepřejí. V té letošní nabízejí horská střediska technický sníh pro sjezdové lyžování, běžkaři mají šanci se proběhnout jen v nejvyšších polohách mezi Ovčárnou a Pradědem.

Přesto stojí za to, se do Jeseníků v tomto období vydat. Nabízejí mnohem více zážitků, než pouhé lyžování. Své o tom ví manažerka Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Lenka Dusová.

Jeseníky jsou i při nedostatku sněhové nadílky ideálním místem pro trávení zimní dovolené, ať už jedete na dovolenou s rodinou, s partnerem, nebo si jedete užít volno s partou přátel.

„Odpočinek a úžasné klimatické podmínky nabízejí i v zimě jesenické lázně, ať už se vydáte přímo do těch Priessnitzových, do velkolosinského Therme Parku nebo do Karlovy Studánky. Pro dobrodružné povahy se nabízejí výlety do zaniklých obcí, například do sklářské osady Josefová. V oblibě jsou také nejrůznější naučné stezky, kterých už je v Jeseníkách bezpočet,“ říká manažerka Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Lenka Dusová.

V zimě, skoupé na sníh, doporučuje například návštěvu stezek v Lipové, Hynčice pod Sušinou nebo Bozeňov. „Myslím, že většina areálů už je v současné době připravena na různé rozmary počasí. Nabízejí lov ryb, výlety, půjčovny kol, lezecké stěny i zajímavé animační programy,“ dodává Dusová.

Hynčice pod Sušinou - bývalá kaple dnes hotel

Podle ní stoupá také obliba v pronajímání menších chat, chatek, chalup, roubenek, kde si rodiny s dětmi mohou samy uvařit a podnikají výlety, které si naplánovaly.

Navíc v poslední době návštěvníci Jeseníků vyhledávají rozmanité zážitky, ke kterým patří i místní gastronomie.

„Jeseníky mohou nabízet skvělou tradiční kuchyni. Mnohé z nich vaří z místních surovin. Můžete si vybírat z klasické kuchyně v podobě kachny s knedlíky a se zelím, roste však obliba lehké a zdravé stravy jako jsou špaldové dobroty nebo pokrmy z pohanky,“ říká Lenka Dusová, která byla hostem pondělní Dobré rady Českého rozhlasu Olomouc.

autor: pis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.