Jako učitel jsem se v Banátu opravdu vyřádil, usmívá se Vladimír Kovář. Strávil tam pět let

Vladimír Kovář je učitel českého jazyka a dějepisu, ale zároveň vedoucí Muzea tvarůžků v Lošticích a tiskový mluvčí Tvarůžkárny AW. Děti našich krajanů v rumunském Eibentálu učil pět let.

Počet dětí v českých vesnicích v rumunské oblasti Banát klesá, což dobře není, na druhou stranu učitel tam má velký prostor pro individuální práci s každým žákem. Navíc rumunský vzdělávací systém je oproti našemu poněkud „velkorysý“ a učitel má mnoho prostoru na vlastní kreativitu a volbu témat pro vyučování.

Dost se také liší počet měsíců, kdy se děti učí a kdy mají prázdniny. „Velké prázdniny jsou tam tříměsíční. Začíná se kolem 15. září, končí se už kolem 15. června,“ prozradil Kovář.

Banát pro Čechy představuje unikátní místo. Nad Dunajem, u hranic se Srbskem, se dodnes zachovalo šest vesnic, kde se mluví jen česky a tamní život vypadá jako před několika desetiletími u nás. První krajané se zde živili jako rolníci nebo těžili dřevo, pak přešli do dolů, které představovaly pro Banát dobu rozvoje. Po uzavření uhelných dolů ale nastal útlum.

Velké prázdniny jsou tam tříměsíční. Začíná se kolem 15. září, končí se už kolem 15. června.
Vladimír Kovář

Vladimír Kovář a další milovníci Banátu z Čech a Moravy se řadu let snaží pomoci znovu nastartovat a udržet rozvoj českých vesnic v Banátu. Cestou je podle nich turismus a agroturistika, což představuje nejefektivnější a nejsnazší způsob, jak si banátští Češi mohou vydělat a postupně krajany učí, co všechno můžou turistům nabízet.

Poslechněte si celý rozhovor o životě v Banátu a způsobu vyučování dětí našich krajanů v Rumunsku s Vladimírem Kovářem.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související