Jako za protektorátu. Nejlepší průzkumníci z české a slovenské armády soutěží na Libavé

25. srpen 2021

Ve vojenském prostoru soutěž každý druhý rok pořádá 102. průzkumný prapor z Prostějova. Letošní cvičení odkazuje na období Protektorátu Čechy a Morava.

9. ročník soutěže průzkumných hlídek na Libavé

Spacák, teplé oblečení, ponožky, ale i čelovka. To všechno si těsně před startem do svého batohu balí Michal, jeden z účastníků soutěže. „Snažíme se omezit ten materiál, co s sebou neseme, nejdůležitější je voda” říká. Vybavení kontrolují taky rozhodčí.

Závodníci musí absolvovat náročný denní i noční sedmietapový závod a 23 disciplín. Hlavní rozhodčí soutěže Tomáš Jandera do libavských lesů posílá 72 vojáků. „Tohoto závodu se mohou zúčastnit pouze průzkumné jednotky. Dá se říci, že je to elita armády,” tvrdí Jandera. 

9. ročník soutěže průzkumných hlídek na Libavé

Letošní námět cvičení simuluje výcvik a nasazení výsadkových skupin do Protektorátu Čechy a Morava. „V podstatě vycházíme z výcviku jednotlivých komand, které byly cvičeny na území Velké Británie. My jsme to zasadili do toho období, kdy už jsou na území Protektorátu a plní úkol. Je to svým způsobem užitá geneze toho, jaká je naše historie, čím si naši lidé za druhé světové války prošli,” vysvětluje ředitel cvičení Pavel Hriník. 

Soutěž pravidelně dokončují jen dvě třetiny hlídek. Jméno té vítězné bude známé ve čtvrtek večer.

autor: kra
Spustit audio