Jan Beneš: Moje největší láska

3. červenec 2022

Když v roce 1969 vyšla Janu Benešovi povídková sbírka s názvem Až se se mnou vyspíš, budeš plakat, putovala téměř okamžitě do stoupy. Autor totiž právě emigroval do Spojených států. Knihu pak v roce 1973 vydal v Kolíně nad Rýnem exilový Index a až v roce 1991 se dostala na pulty českých knihkupectví.

Účinkují: Lukáš Červenka, Andrea Mohylová, Tereza Dočkalová, Ondřej Brett a Dalibor Duffek
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Hana Plecháčková
Režie: Tomáš Jirman
Natočeno: 2012

Povídku Moje největší láska napsal Jan Beneš před bezmála šedesáti lety, ale ani dnes neztratila nic ze svého půvabu. Možná vám ostatně připomene atmosféru, kterou jste sami kdysi zažili na studentské letní brigádě. Povídku uvádíme v rámci cyklu Letní lásky i nelásky.

Povídku v roce 2012 pro rozhlas upravila Eva Lenartová, v režii Tomáše Jirmana, se kterým jako mistryně zvuku spolupracovala Hana Plecháčková, účinkují Lukáš Červenka, Andrea Mohylová, Tereza Dočkalová, Ondřej Brett a Dalibor Duffek.

Spisovatel Jan Beneš

Jan Beneš

Byl český spisovatel, překladatel, publicista a scenárista.

Jan Beneš se narodil v Praze 26. března 1936. Vystudoval střední umělecko-průmyslovou školu, chvíli pracoval jako výtvarník, ale už v roce 1958 byl během „výkonu“ vojenské služby zatčen a na dva roky uvězněn za krádež samopalu. Beneš sám později prohlásil, že to bylo „za podvracení bojové morálky mužstva, nedovolené ozbrojování a krádež vojenských podvlékaček“. Po návratu z vězení vydal první tři knihy: Do vrabců jako když střelí, Situace a Disproporce. Beneš se projevil jako výrazný talent, v jeho prózách nebyly úlitby „oficiální režimní linii“, typické pro mnohou tehdejší literární produkci.

V letech 1967 až 1968 se Jan Beneš znovu ocitl ve vězení, především kvůli „udržování styků“ s exulantem Pavlem Tigridem a kvůli zasílání textů do jeho pařížského časopisu Svědectví.V roce 1969 emigroval do USA, kde se živil nejdřív jako dělník, později přednášel na různých univerzitách a stal se zaměstnancem ministerstva obrany. Domů se vrátil na počátku 90. let. Jan Beneš odešel ze života dobrovolně – 1. 6. 2007

autoři: Tomáš Jirman , ele
Spustit audio