Jarmila Pospíšilová: Palec a selská pýcha. Bývalý policista pátrá v historii statkářského rodu

22. duben 2024

Viktor Palec je starostou v Kročíně, kam se přistěhuje mladá rodina se dvěma dětmi. Koupili jeden ze starých gruntů a s elánem se teď pouštějí do rekonstrukce. Jenomže během prací narazí na malý sklípek s lidskými ostatky.

Vypráví: Olga Kaštická-Zimmermannová
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 3. 3. 2024
Natočeno: V Olomouci roku 2023

Noví majitelé statku mají pochopitelně řadu otázek, nechtějí bydlet v místě s nevyřešenou minulostí.

Komu ostatky patří? Je možné, že jde o bývalého majitele gruntu, který před lety zmizel? A jak vůbec zemřel? Nebo jde o někoho jiného?

Pátrání rozjíždí jak policie, tak Viktor Palec. Je především třeba vyzpovídat pamětníky, kterých už mnoho není.

Jarmila Pospíšilová

Autorka je prostějovská právnička, zahrádkářka a houbařka, je zavedenou autorkou detektivních knih. Do světa zločinu vysílá své detektivy amatéry a kriminalisty, kteří volně procházejí jednotlivými tituly. Vedle Viktora Palce Velmi jsou populární taky Marie Kovandová a kapitán Kovanda, které posluchači znají rozhlasové úpravy titulu Vražda v lázních Skalka.

„Nechci, nemůžu a ani bych si nedovolila zpracovávat skutečné příběhy či události.“
Jarmila Pospíšolová

Mohlo by se zdát, že autorka čerpá ze svého profesního prostředí, ale opak je pravdou. Takto odpověděla na podobnou otázku při křtu jedné ze svých knih Prostějovskému deníku: „Nechci, nemůžu a ani bych si nedovolila zpracovávat skutečné příběhy či události.“

Poslechněte si osmidílnou četbu každou neděli v 18:04 od 3. března v pořadu Počteníčko ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc.

Následně ZDE na webu. Nejprve každý díl po dobu jednoho týdne, následně od 29. dubna kompletní porci všech osmi dílů po dobu tří týdnů.

autor: ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.