Jaroslav Plesl – herec, zpěvák, historik a rozhlasák

Občas se zdá, že se na obrazovce či na plátně doslova zabydlel. Čtyřicátník Jaroslav Plesl moc rád natáčí, a to i v rozhlase. Velmi oceňovaný je ovšem i jako herec divadelní.

Olin z načernalé komedie Díra u Hanušovic, pohřební zřízenec z filmu Krásno, ale i Václav Klaus ze série České století a samozřejmě Pavel Pacner z Cest domů – herecký rejstřík Jaroslava Plesla se harmonicky shoduje s jeho vlastními slovy, že v každé roli je přece jen trochu jiný?

„Takový herecký chameleon, jednou na hlavě s čírem, jednou s patkou (jako postava Patky v Grandhotelu), no jindy zase s vizáží někdejšího premiéra republiky,“ usmívá se talentovaný rodák z Hradce Králové.

Právě v Hradci ale původně šel směrem hudebním, přesněji směrem sborového zpěváka ve známém chlapeckém sboru Boni Pueri. Jaroslavovy nesporné pěvecké vlohy pak nejednou komentoval i kamarád a kolega Jan Budař.

Možná si vzpomenete na oblíbenou Pleslovu kreaci Unavený ptáček, který má rád Andreu Bocelliho. Tu nakonec znovu oživil také během našeho povídání ve studiu (připomínka možná na malém snímku).

Sympatický herec však promluví také o své obrovské životní vášni – historii. Možná nevíte, že dodnes v době návštěvnické sezóny občas nastoupí v roli (opravdového) průvodce na české hrady a zámky. Vyzkoušel si i trasy moravské chlouby Bouzova. V jeho bytě pak čestné a dominantní místo zaujímá brnění, které mu na míru (či na Járu) vyrobili kde jinde než v Brně… A konečně se pohříchu málo ví o Pleslově moderátorské roli v dokumentárním seriálu Štíty království českého.

autor: Bořek Volný
Spustit audio