Jedny z největších varhan v Evropě můžete opět slyšet v plné síle. V kostele sv. Mořice v Olomouci

6. prosinec 2023

Kostel sv. Mořice stojí v samém srdci Olomouce. Jeho stavba je jedním z nejvýznamnějších dokladů pozdně gotické architektury na Moravě. Nabízí nevšední výhled z bezmála 46 metrů vysoké jižní věže a také nádherný zvuk varhan, které patří k největším v Evropě. V uplynulých třech letech prošly náročným restaurováním. Nyní opět znějí při pravidelných bohoslužbách i koncertech.

První písemná zmínka o kostele sv. Mořice v Olomouci pochází z roku 1257, jeho založení je spojeno s olomouckým biskupem Brunem ze Schauenburku. Kvůli četným požárům byl kostel několikrát přestavován. K dokončení současné gotické podoby kostela došlo v polovině 16. století. Po požáru v roce 1709, kdy bylo zničeno téměř všechno vybavení, bylo nutné postavit i nové varhany.

Se stavbou kúru a varhan se začalo v roce 1730. Po smrti dvou varhanářů, Josefa Emanuela Heintzlera a Kryštofa Zikmunda Klembta, byl v roce 1740 pověřen stavbou varhan známý vratislavský varhanář Michael Engler. O výzdobu varhanní skříně se postarali olomoučtí sochaři Filip Satler a Jan Antonín Richter. Dali vzniknout krásně zdobenému nástroji, tehdy největšímu na Moravě, který měl 3 manuály, 44 rejstříků a asi 2 500 píšťal. Poprvé se varhany rozezněly v roce 1745. Pro jejich velikost a sílu zvuku se jim začalo přezdívat Královna moravských varhan.

Podle slov organologa olomoucké arcidiecéze Jana Gottwalda se v průběhu doby nástroj stával poplatným zvukovým ideálům doby. Už v 18. století byly varhany přeladěny, ve století 19. byly dvakrát upraveny v duchu romantismu a doplněny o další rejstříky.

Organolog olomoucké arcidiecéze Jan Gottwald u zrestaurovaného nového hracího stolu mořických varhan

V 50. letech 20. století bylo kvůli špatnému stavu varhan rozhodnuto, že se původní Englerovy varhany zrekonstruují a také rozšíří. Přestavba firmou Rieger-Kloss trvala do roku 1971, kdy vznikla současná podoba varhan. Tato obnova a modernizace zvýšila výrazové hudební možnosti klasického barokního nástroje.

Dnes mají mořické varhany 5 manuálů, 95 rejstříků a 7 884 píšťal. Patří tak k největším svého druhu v Evropě. Od podzimu 2020 měli v rámci kompletního restaurování varhany ve své péči pracovníci renomované slovinské restaurátorské firmy.

Kostel sv. Mořice v Olomouci

V září letošního roku varhany slavnostně požehnal olomoucký biskup Josef Nuzík a rozezněly se také v rámci programu 55. ročníku Mezinárodního varhanního festivalu. Jejich plný zvuk můžete slyšet při pravidelných bohoslužbách a koncertech.

autor: Petra Ševců
Spustit audio