Jesenicko je nedostupné, hasiči v Olomouckém kraji evakuovali dosud kvůli záplavám 1900 obyvatel

15. září 2024 09:23

Oblast Jesenicka je podle policie momentálně zcela nedostupná kvůli neprůjezdným silnicím. Vozovky jsou na mnoha místech podemleté. Policisté na sociální síti žádají řidiče, aby neriskovali a do oblasti nejezdili.

"Naše činnost je soustředěna zejména na pomoc s evakuací obcím na Jesenicku a Šumpersku," uvedla policie. V noci na dnešek rozvodněná řeka Bělá strhla hlavní silnici I/44 vedoucí od Jeseníku do České Vsi a dále přes Písečnou na Mikulovice. Podle starosty České Vsi Petra Mudry je severní cíp kraje nepřístupný ze všech stran. Kromě podemletých silnic situaci v regionu komplikují i popadané stromy. Dopravní situace ztěžuje práci i hasičům, kteří se snaží evakuovat obyvatele z nejvíce zasažených oblastí, sdělila ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová. 

Hasiči v Olomouckém kraji evakuovali dosud kvůli záplavám asi 1900 obyvatel, využít museli při záchranných akcích i čluny a cisterny. Připravená místa pro nouzové ubytování využilo v evakuačních centrech více než 300 lidí, sdělila dnes ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová. Další lidé našli zázemí u rodin či známých. Hasiči mají v kraji za posledních 24 hodin tisícovku zásahů. Situace se podle mluvčí po Jesenicku a Šumpersku dramatizuje kvůli vzrůstající hladině Bečvy také na Přerovsku. Výrazně vzrostla i hladina Bělé v Mikulovicích. "V kraji zasahujeme nyní na 180 místech, zachraňujeme a evakuujeme obyvatele nejvíce ohrožených míst kolem toku Bělé, Vidnavky a Desné na Jesenicku a Šumpersku. Využíváme čluny, záchrany probíhají i pomocí cisteren. Zachránili jsme 45 lidí včetně dětí, evakuovali 1900 osob," uvedla mluvčí hasičů. Apelovala znovu na obyvatele ohrožených lokalit, aby uposlechli výzev k evakuaci. 

Kvůli stoupajícím hladinám řek jsou vyhlášedné evakuace obyvatel dalších obcí

K preventivním evakuacím vyzývají obyvatele další obce v Olomouckém kraji. Kvůli rostoucí hladině řeky Bečvy a Moravy je evakuace vyhlášená například pro část Lobodic na Přerovsku. V noci na dnešek se kompletně evakuovali taky obyvatelé Bohuslavic a Leštiny u řeky Moravy na Šumpersku. Proč, vysvětluje lidovecký starosta Zábřehu a předseda povodňové komise pro oblast Zábřežska František John.

Video z jízdy Mirka Kobzy po Šumpersku 14. září 2024

Olomoucká náplavka plní svoji funkci

Olomoucká náplavka 15. září 2024 dopoledne

Kulminace Moravy v Olomouci se očekává ve středu ráno, píše na svém webu olomouc.eu Statutární město Olomouc. 

Z vyjádření mluvčí Policie České republiky

„Do dnešního dne došlo k celé řadě uzavírek pozemních komunikací. Situaci na silnicích monitorujeme a v případě potřeby uzavíráme další komunikace. Celou situaci na mnoha místech napříč Olomouckým krajem komplikuje vítr, který vyvrací stromy. Sledujte průběžně uzavírky a těmto se vyhněte. Pokud nemusíte, nevyjíždějte! Tragickou událost řešíme v obci Lipová-lázně, kde došlo v sobotu 14. září kolem 17. hodiny k pádu auta do rozbouřené řeky Staříč. Jedné osobě se podařilo dostat na břeh, další tři osoby měly zůstat uvnitř. Stále pátráme po vozidle i osádce. V současně době napříč Olomouckým krajem došlo k evakuaci stovek osob. Evakuovaná místa monitorujeme a dohlížíme na veřejný pořádek. Snažíme se zamezit rabování. Aktuálně se nelze dostat do města Jeseník. Komunikace jsou pod vodou a uzavřené. Na Šumpersku došlo na několika místech k protržení protipovodňových hrází,“ uvedla mluvčí policie Ivana Skoupilová.

Výpadky elektřiny

Bez dodávek elektřiny je v Česku kvůli špatnému počasí zhruba 260 tisíc domácností. Vyplývá to z informací firem ČEZ a E.ON. ČEZ eviduje na svém zásobovacím území 220 poruch na vedení vysokého napětí, výrazně jich přibylo přes noc. Nejhorší situace je teď v Moravskoslezském kraji, kde je bez proudu 114 tisíc odběratelů. V sousedním Olomouckém kraji eviduje ČEZ bez elektřiny 35 tisíc domácností, uvedla mluvčí Soňa Holingerová.

Spustit audio