Jeseník ani Šumperk o koalici zatím jasno nemá, jednání o koalicích pokračují

26. září 2022 10:04

Jeseník ani Šumperk zatím jasno o podobě koalice pro nadcházející čtyři roky jasno nemá. Stejně jsou na tom i v Jeseníku.

 Podle lídra vítězného hnutí ANO v Šumperku Miroslava Adámka jsou jednání naplánována do konce týdne. Doufá přitom, že koalice už se v té době začne rýsovat; před čtyřmi roky totiž se o ní jednalo téměř měsíc. V Jeseníku vyhrálo uskupení Jeseník srdcem, které získalo sedm mandátů v zastupitelstvu s 21 členy, podle lídryně a dosavadní starostky Zdeňky Blišťanové jednání trvají.

V Šumperku získalo ANO v 27členném zastupitelstvu deset mandátů, druhá skončila Nezávislá volba se čtyřmi mandáty, která však již dříve spolupráci s ANO vyloučila. Třetí SPD bude mít čtyři zastupitele. Na čtvrtém místě skončili ve volbách ŠUMPERÁCI (STAN A TOP 09), kteří mají čtyři mandáty, tři zastupitele bude mít na pátém místě KDU-ČSL. Šestá je ODS s jedním mandátem a jednoho zastupitele budou mít také ROZUMNÍ.

„Jednání probíhají, jsou naplánována na celý příští týden. Do pátku budeme určitě jednat.“
Lídr hnutí ANO v Šumperku Miroslav Adámek

„Jednání probíhají, jsou naplánována na celý příští týden. Do pátku budeme určitě jednat,“ řekl v neděli ČTK lídr hnutí ANO Miroslav Adámek. První schůzky se uskutečnily podle něj již dnes. Každý sděluje své požadavky a vzájemně si to vyhodnocujeme. Byl bych moc rád, aby to bylo co nejdřív jasné,“ doplnil.

Podobná situace panuje v Jeseníku, i tam se celý den jednalo, ale zatím bez výsledku. Kandidátka hnutí ANO a ČSSD tam skončila na druhém místě s pěti mandáty, třetí PRO JESENÍK bude mít čtyři zastupitele. Do zastupitelstva se dostali na čtvrtém místě také Jeseničtí 2022 se třemi mandáty, jednoho zastupitele budou mít na pátém místě Nezávislí - Jeseník. Šestí jsou Společně (ODS+ KDU-ČSL) s jedním mandátem. Zatím jednání trvají, nic není dořešeno,“ řekla v neděli ČTK Blišťanová.

Zdroj: ČTK

Spustit audio

Související