Jiří Hájíček: Bubny a dýmovnice

Přesně vykreslené prostředí, často venkovské, uvěřitelné postavy i jejich příběhy. To jsou největší přednosti tvorby jihočeského spisovatele Jiřího Hájíčka.

V Setkání s literaturou se čas od času jeho povídky objevují, ostatně je to pochopitelné, Hájíček v poslední době sbírá jedno ocenění za druhým, často bývá hostem autorských čtení a z reakcí čtenářů jeho knih je zřejmé, že je jim svým psaním velmi blízko.

V Hájíčkově tvorbě pak mají významné místo povídky o fotbale, či z fotbalového prostředí. Mezi ty se řadí také příběh nazvaný Bubny a dýmovnice, se kterým Hájíček v listopadu 2007 zaujal porotce soutěže Povídka roku, pořádané časopisem Host.

Bubny a dýmovnice vyšly nakonec v loňském roce v Hájíčkově knize Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku. Dějištěm povídky je, jak jinak, vesnický fotbalový plácek, domácí hřiště místního FC. Na něm se však neodehrávají jen současné zápasy o body a umístění v soutěži, ale také zápasy s minulostí, o pravdu, o spáchané křivdy, které se Hájíčkovi vesničtí hrdinové pokoušejí napravit.

Povídku Bubny a dýmovnice natočil v plzeňském rozhlase režisér Miroslav Buriánek, do role vypravěče obsadil populárního Martina Stránského.

Vy si můžete tuto povídku poprvé poslechnout na vlnách Českého rozhlasu Olomouc v sobotu 7. března, krátce po osmnácté hodině

Spustit audio