Jiří Přibyl z Moravského divadla získal Cenu Thálie

Potěšila ho už nominace, zisk nejprestižnější divadelní ceny je velkou odměnou za nastudování role "Falstaffa" ve stejnojmenné opeře Giuseppe Verdiho. Říká: "Role Falstaffa je výletem nad můj obor. Většinou ji zpívají barytonisté, zatímco já inklinuji k basu. Je to velká herecká a pěvecká příležitost, kromě jednoho obrazu jsem vlastně neustále na jevišti."

Poprvé stál Jiří Přibyl na prknech, která znamenají svět v pražském Národním divadle, a to jako sborista. Zpěv nestudoval, od dětství o něm snil, stejně jako o hře na piáno, které si pořídil až na střední škole. Docházel na soukromé hodiny k pěvci Václavu Zítkovi a dočkal se také prvních sólových výstupů, např. v opeře Bedřicha Smetany "Braniboři v Čechách".

Účinkoval v plzeňském divadle, v angažmá byl v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, kde se setkal s režisérem Michaelem Tarantem. Od něj přišla nabídka na hostování v Olomouci a další setkání s Bedřichem Smetanou, v "Daliborovi" zpíval roli žalářníka Beneše. Zaujal a zůstal. A určitě udělal dobře.

Vedle toho, že si zazpíval řadu krásných rolí, mohl si splnit svůj další sen - vyzkoušet si práci s jiným souborem. S činohrou nazkoušel "Markétu Lazarovou". Vidět ho v současné době můžete v "Carmen", "Prodané nevěstě", "Čertovi a Káče", "Polské krvi", "Noci pné světla" nebo v oceněném "Falstaffovi".

Držitel Ceny Thálie, operní sólista Jiří Přibyl, který má vedle zpěvu rád malování a práce starých mistrů, byl Hostem v našem studiu v pondělí 31. března hodinku před polednem.

autor: voj
Spustit audio