Josef Bartoň má široký herecký rejstřík a značné charisma

Shodla by se na tom celá řada divadelních režisérů. A diváci, kteří ho na prknech Moravského divadla Olomouc vídají už více než čtyřicet let, by se určitě přidali.

Josef Bartoň oslavil sedmdesáté narozeniny. Stále hraje - vidět ho můžete v představeních "Hamlet", "Maryša", "Rozbitý džbán" nebo "Noc na Karlštejně". "Za ty roky jsem došel k názoru, že divadlo se nemá dělat úporně, ale s radostí, není třeba tlačit na pilu" říká.

Narodil se v Kladně, žil dlouhá léta v Praze, do svého prvního angažmá nastoupil ve druhé polovině šedesátých let v Chebu. Tady se potkal se skvělým ředitelem Karlem Novákem a režisérem Karlem Nováčkem. Právě tito pánové, kteří z politických důvodů museli po roce 1968 odejít, ho přivedli do Olomouce.

Vypočítávat role, které Josef Bartoň odehrál v Moravském divadle, by zabralo mnoho stran. Snad jen režiséry, se kterými se mu dobře pracovalo - vedle už zmíněných Karlů to byl František Řehák, Peter Gábor, Lída Engelová, Roman Groszmann, Matúš Ol´ha nebo Ján Sládeček.

Pravidelně ho můžete slýchat také v rozhlase, společně s režiséry Michalem Burešem a Tomášem Soldánem natočil řadu četeb a dramatizací. Rozhlasové herectví ho baví.

autor: voj
Spustit audio