Kdo se bojí, nesmí do lesa, s úsměvem říká lesní pedagog. Jaký je rozdíl mezi lesníkem a lesákem?

Ne že by se děti bály, ale určitě do lesa chodí mnohem méně než jejich rodiče. Změnit se to snaží lesní pedagogové. Připravují pro ně zajímavé programy, které je přibližují přírodě. „Zážitky vzbudí zájem o to, co se v lese děje,“ doplňuje lesní pedagog Radomil Žatka.

Lesní pedagogové se ale nevěnují jen nejmladším generacím, pracují i s dospělými a seniory. „Program je nastavený vždy tak, aby si v něm každý něco našel,“ vysvětluje lesník Radomil Žatka. Učí účastníky dívat se okolo sebe svýma očima, všímat si detailů.

Program je nastavený tak, aby žáky bavil. Třeba na otázku, jestli je sojka drbna, dostanou jednoznačnou odpověď: „Ano, je.“

Jaký je rozdíl mezi lesníkem a lesákem, může se výuka provozovat i v zimních měsících a dostávají lesní pedagogy děti do úzkých?

I na tyto otázky odpovídal u mikrofonu Českého rozhlasu Olomouc Radomil Žatka z Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem, pobočka Olomouc.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.