Když život vezme vítr z plachet

26. červen 2015

Nechat se unášet, nebo pečlivě promýšlet každý krok? To je palčivá otázka, kterou před nás tu a tam pokládá náš život.

A těžko je nám vědět dopředu, že kroky dělané z rozumu vedou správným směrem, nebo že nespoutanost je tím nejlepším řešením nerozhodné situace.

Jaroslav Rudiš na podobné úvaze postavil povídku Bezvětří. Svůj příběh nám v ní vypráví mladá dívka, která zrovna tráví letní dovolenou na německém ostrově Rujána.

Zatímco ve svých šestnácti letech na stejném místě jaksi „dospěla“, a dobře si pamatuje, jak zlověstně při tom foukal vítr, dnes poznává ostrov v nepříjemném bezvětří. Dovolená je tak pro naši hrdinku snad až nesnesitelně klidná – její partner nervózně čeká, až jej vítr při sportu zanese na moře, dívce nedostatek pohybu ve vzduchu zase vtíravě připomíná něco, co si už dávno nechce přiznat.

Rudišova zručně napsaná povídka tak poodhaluje leccos z lidské nepředvídatelnosti. V Setkání s literaturou se v tomto textu olomouckým posluchačům poprvé představí mladá herečka Pavla Dostálová (též olomoucká rodačka). Atmosféru nedalekých, přesto vzdálených severských břehů navodí hudba islandské kapely Múm. Režie pořadu – Tomáš Soldán.

Jaroslav Rudiš: Bezvětří

Účinkuje: Pavla Dostálová
Pro rozhlas připravil: Petr Hanuška
Technická spolupráce: Zdeněk Prchlík

Režie: Tomáš Soldán

Spustit audio