Knihy už od kolébky: olomoucká knihovna se zapojila do projektu S knížkou do života

Knihovna města Olomouce bude dávat dětem do kolébky čtenářský průkaz. Přesněji řečeno ho dostanou rodiče při vítání novorozeňat, a to hned na šest let. Knihovna usiluje o to, aby se děti už od narození setkávali s knihami. Od 1. března se proto připojí do celostátního projektu S knížkou do života.

„Pořád čteme před spaním, ale samozřejmě už si čtou i sami. Já čtu taky pořád a ráda,“ říká maminka Jana Horvátová, kterou jsme potkali jak jinak než v knihovně. Její devítiletý syn Richard vzpomíná na své oblíbené knížky: „Krteček nebo Karkulka, takové obyčejné, když jsme byli malí. Teď mě zaujala Klapzubova jedenáctka.“

Ředitelka Knihovny města Olomouce Lenka Prucková takové rodinné čtenáře miluje. „Podle mě to rodiče hlavně poznají na svých dětech, protože děti, kterým se četlo a které se setkávají s poslechem toho čteného slova, lépe prospívají ve škole a myslím si, že i v celém životě,“ popisuje ředitelka.

Nadšených čtenářů chce mít Lenka Prucková ještě víc, a tak se s další zhruba stovkou knihoven zapojí do celostátní akce S knížkou do života. Kromě jiného do kolébky při vítání novorozeňat dostanou rodiče symbolický čtenářský průkaz. Zdarma a rovnou na šest let. „Na tuto průkazku budou moct děti chodit s rodiči a samozřejmě to neplatí jen na dětské oddělení, i rodiče si mohou na tuto průkazku chodit půjčovat, třeba kniho o čtenářství,“ upřesňuje Prucková.

Zázemí pro rodiče i děti

Čeští knihovníci se inspirovali v zahraničí, kde už několik let funguje projekt Bookstart. I ředitelka olomoucké knihovny chce čtenáře získávat doslova od kolébky. Chystá proto řadu dalších rodinných akcí, zázemí pro maminky už mají. „Je to zelenkavě vybavená místnost. Kromě místa pro maminku, kojícího křesla a místa pro kočárek tady najdete i hračky třeba pro staršího sourozence. Je tu i úžasný zelený nočníček. Já si myslím, že se tady maminkám bude líbit,“ ukazuje kojící místnost.

Lenka Prucková už se těší na mladé čtenáře. A jak dodává, mládí začíná od nula let.

autor: bam
Spustit audio