Kolik protilátek proti covidu lidé mají? Pomocí studie se to snaží zjistit vědci olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny

Odběr krve a pravidelný PCR test ze slin podstupují lidé, kteří se účastní studie s názvem Preval 2 olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny. 

Jejím cílem je zjistit stav imunity lidí v souvislosti s nemocí covid-19. Výsledky výzkumu by měly vědcům pomoci zjistit dynamiku šíření onemocnění. 

Studie Preval 2 se rozhodla zúčastnit i paní Denisa, která zamířila na odběry do olomoucké fakultní nemocnice. „Přihlásila jsem se, protože že jsem covid neprodělala, nebo o tom alespoň nevím, a ráda bych si zjistila stav svých protilátek. Jsem očkována dvěma dávkami a přemýšlím nad třetí. Moc se mi tam ale zatím nechce, protože právě nevím stav svých protilátek,“ uvádí paní Denisa.

„Jsem očkována dvěma dávkami a přemýšlím nad třetí. Moc se mi tam ale zatím nechce, protože právě nevím stav svých protilátek.“
Paní Denisa, účastnice studie Preval 2

Co konkrétně chtějí vědci ve studii zjistit? „Zjišťujeme protilátky proti viru SARS-CoV-2. U části vzorků budeme vyšetřovat také buněčnou složku imunity a k vyhodnocení přítomnosti viru SARS-CoV-2 na slisznici nám bude sloužit také PCR test,“ popisuje Michaela Bendová, manažerka klinického výzkumu Ústavu molekulární a translační medicíny.

Stav imunity populace experti ústavu podobně studovali už v roce 2020, ve stanech v Litovli, Uničově a Olomouci tehdy odebírali vzorky dobrovolníkům, které oslovili i pro pokračování studie v letošním roce. U těchto účastníků tak mohou srovnat, jak se stav imunity od té doby změnil.

Účastníci studie zjistí, jak bylo očkování účinné

Protilátky lidé mohou mít jak díky prodělání nemoci, tak očkování. Do výzkumu se zapojili i zájemci, kteří jsou účastníky poprvé. Později se dozvědí, jak jsou na tom s imunitou proti covidu.

„Skvělá, dobrá nebo nulová odpověď imunitního systému. Každý účastník dostane celkový obraz, jaká je jeho imunita. Například pro lidi, kteří váhají nad očkováním, nebo nad posilující dávkou, může být tato informace velmi přínosná. Očkovaní lidé pak zjistí, jak byla vakcína účinná,“ vysvětluje Juan Bautista de Sanctis, vedoucí imunologického oddělení studie, které se zúčastní na tři tisíce lidí.

autor: bas
Spustit audio