Koncerty, festivaly, obecní hody. To vše nabídne nadcházející víkend v Olomouckém kraji

Druhý srpnový víkend je v Olomouckém kraji opět nabitý akcemi. Vyberte si z našeho přehledu.

Plumlovský zámek si můžete v pátek a v sobotu prohlédnout v netradiční hodinu, a to při svitu svíček. Při tom budete svědky šermířského turnaje zakončeného dobovou svatbou. Noční prohlídky chystají v Plumlově v pátek i v sobotu od 18hodin do půlnoci.

Po celý víkend se bude slavit v Horní Moštěnici, mají tam totiž hody. Začnou v pátek po setmění letním kinem, v sobotu budou pokračovat fotbalovým zápasem a večer hodovou zábavou v zámecké zahradě. Tam se bude pokračovat také v neděli odpoledne a program vyvrcholí v 17 hodin koncertem Olympicu.

Hody svatého Vavřince slaví o víkendu také ve Štěpánově. Koncerty začnou už v pátek od 20 hodin za sokolovnou. V sobotu pak obec chystá program na třech místech, do parku TGM můžete vyrazit třeba na koncerty a žonglérskou nebo ohňovou show. Neděle pak bude patřit dechovce a odpoledne vystoupí kapela Voxel a spol.

I v Domašově u Šternberka bude veselo od pátku až do neděle. V pátek od 19 hodin tam totiž zahájí oslavy Dnů obce. Přichystaný mají hudební podvečer a karaoke párty. V sobotu od 15 hodin je na programu zábavné odpoledne pro děti i dospělé, večer zábava a ohňostroj. V neděli pak chystají společnou vycházku na Obršky ve 14:30.

Milovníci vojenské historie zamíří tento víkend do Starého Města. V tamním vojenském muzeu chystají od pátku do neděle Dny armády s tematikou Československé armády od roku 1918 do roku 1992. V programu najdete ukázky vojenské techniky a zbraní, československého lehkého opevnění či bojovou ukázku přepadení státní hranice v roce 1938.

Slavnosti připravují na tento víkend také v Rapotíně. Začnou v pátek po setmění letním kinem, v sobotu pak v areálu TJ Jiskra chystají atrakce pro děti, soutěž o nejlepší Rapotínský koláč, cimbálovku, ale i koncert kapely Buty nebo Terezy Kerndlové.

V Šumperku vyvrcholí o víkendu 30. ročník mezinárodního folklorního festivalu. K vidění budou na několika scénách české i zahraniční soubory, světelná show i pravá lidová veselice.

Mořice budou v sobotu patřit sportovcům, pořádají tam Mořice run 2022. Závod je součástí Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje. Start i cíl závodu jsou před tamním zámkem. Délka trati je 8 km, mají připravenou trasu i pro děti, a to 1,5km. Start je od 10 hodin.

V Konici připravují na sobotu a neděli výstavu králíků, drůbeže, holubů, exotického ptactva, pavouků a kaktusů. K vidění bude v areálu chovatelů.

Za zvířaty se můžete vydat v sobotu také ve Staré Červené vodě. V 9.30 vyráží z autobusové zastávky exkurze za drobnými vodními živočichy, kteří žijí v tamních tůních.

V Tovačově si návštěvníci v sobotu užijí středověký den na zámku. Od 10 hodin tam chystají ukázky středověkých řemesel, tance, hudby a šermu.

Také v Zábeštní Lhotě na Přerovsku budou v sobotu slavit hody. Od 14 hodin plánují ve sportovním areálu posezení s hudbou Tučéňáci, chybět nebude skákací hrad, taneční vystoupení a další. Ve 20 hodin pak začne hodová zábava se skupinou Kartágo.

Sobota v Litovli bude patřit pivu. Ve 14 hodin v tamním pivovaru začne hudební festival Litovelský otvírák. Letos se můžete těšit třeba na Katarínu Knechtovou, Stracené Ráj, Michala Hrůzu a další. Zároveň budou mít návštěvníci možnost při komentovaných prohlídkách nahlédnout přímo do pivovaru.

V Dalově se můžete o víkendu přenést na divoký západ. Od 14 hodin tam chystají westernové soutěže pro děti, ukázky lukostřelby, pasení ovcí i práce myslivců.

Na neděli vás pozveme na koncert v Konírně u Tančírny v Račím údolí. Od 15 hodin tam začíná vystoupení Mirek Kemel trio.

autor: Český rozhlas Olomouc
Spustit audio