Odstartovala týdenní výzva Do práce na kole. Jaký má cíl a co můžete získat, když se jí zúčastníte?

Pokud rádi sportujete a přijímáte výzvy, určitě by vám neměla uniknout týdenní lednová výzva Do práce na kole, která bude nejenom v Olomouckém kraji, ale po celé České republice od 15. do 21. ledna.

Hlavní myšlenkou výzvy je omezit při cestě do práce ježdění autem a jít tak naproti udržitelné dopravě. Lednová výzva má navíc motivovat k využití bicyklu i mimo hlavní cyklistickou sezónu.

„Daný lednový týden se účastníci a účastnice dopravují do práce udržitelně, své cesty si nahrávají do systému, a nakonec i mohou vyhrát zajímavé ceny,“ říká koordinátorka akce pro Olomoucko Zuzana Novotná. Doplňuje, že výzva není jenom o ježdění na kole, ale také o využití koloběžky, longboardu nebo běhu či pěší chůze.

Na rizika ježdění na kole v zimě upozorňuje Miroslav Charouz, koordinátor BESIP pro Olomoucký kraj: „V zimě jdou cyklisté hůř vidět, takže důležité je pro ně osvětlení a reflexní prvky. Nástrahami zimy je černý led, který na asfaltu nejde vidět, takže i pro řidiče platí od cyklistů při předjíždění dodržet 1,5metrový odstup.“

Marek Schauer z prodejny 4 kluci od kol Charouze doplňuje, že nezbytnou součástí ježdění na kole v zimě je nejenom kvalitní osvětlení cyklisty, ale i blatníky a opravárenské sady na defekty, protože posypové materiály mají v zimě tendence k většímu množství defektů. Důležité je také podle něj oblečení vrstvit a používat kvalitní funkční oblečení. „Cyklista by měl mít v zimě po vyjití z domu lehký pocit zimy, protože jízda na kole ho zahřeje, proto je důležité nejezdit na kole úplně navlečený,“ uzavírá Schauer.

Hlavním cílem Lednové výzvy je změna dopravních návyků lidí, kteří ve městech žijí, pracují nebo do nich dojíždí. Je také předzvěstí hlavní výzvy sezóny – Květnové výzvy Do práce na kole, pěšky nebo poklusem. Do té se loni zapojilo přes 25 600 účastníků a účastnic, kteří překonávali nejen rekordy akce, ale hlavně své dopravní stereotypy, předsudky okolí a někdy také svou pohodlnost.

Je důležité nejezdit na kole úplně navlečený.
Marek Schauer z prodejny 4 kluci

Květnová výzva oproti týdenní lednové výzvě trvá celý měsíc, tedy od 1. do 31. května. Navíc když se květnové výzvy zúčastníte jako firma, můžete získat titul Cyklozaměstnavatele České republiky nebo lokálního. Lednovou výzvu můžete brát jako přípravu na hlavní květnovou výzvu a zkusit si, co to vlastně výzva Do práce na kole je.

Pokud vás výzva Do práce na kole zaujala a chtěli byste se o ní dozvědět víc, poslechněte si krátkou reportáž, ve které zjistíte bližší informace. A pokud byste se chtěli rovnou do výzvy zaregistrovat, klikněte ZDE.

Spustit audio