Kozí ulička v Olomouci bude zavřená jen přes noc. Spor místních s radnicí skončil kompromisem

30. říjen 2018

Přes den průchozí, v noci uzavřená. Tímto kompromisním řešením, které olomoucká radnice zkoušela poslední tři měsíce, skončil spor ohledně zamykání středověké Kozí ulice v centru města. Železnou mříž u vstupu z Dolního náměstí zavírají obyvatelé ulice, aby ji chránili před znečišťováním. Odpůrci upozorňují, že zamykání mříže je v rozporu s územním plánem.

„Jestli se tam potulují nějací bezdomovci nebo to tam občůrávají psi, jestli to tak je, tak proč nezavírat? Ale je mi to trochu líto, protože se tou uličkou ráda projdu,“ říká Lucie. Zatímco ta se spíš kloní k zamykání uličky, Kateřina má opačný názor: „Jsem pro nezavírání. Nejsme schopni tu ulici úplně ohlídat, i když ji zavřeme. To je můj názor.“

Spor o zamykání po měsících skončil kompromisem. Zástupci města i místních obyvatel se dohodli, že zamykat budou obyvatelé domů od 18. do 9. hodiny ranní. „Případné stížnosti na znečišťování budou adresovány odboru životního prostředí, ty, které se týkají ohrožení majetku, budou směřovány na příslušné oddělení městské policie,“ doplňuje další podmínky kompromisu mluvčí radnice Radka Štědrá.

Ulička patří ke koloritu středověkého města

Jeden z obyvatel centra David Helcel je s kompromisem spokojený. Chce ale v novém roce zastupitelstvu navrhnout, aby průchozí byla i další místa a hlavně aby byla bezpečná. „Pořádné osvětlení, kamery plus pravidelné kontroly městskou policií. Aby technické služby uklízely častěji, protože je pravda, že to tady lidi láká k odhazování různých věcí,“ popisuje.

Pravděpodobně nejužší olomoucká ulička podle Helcela patří ke koloritu středověké části města: „Dost cestuji a mám právě rád, stejně jako hodně dalších lidí, středověká města s těmi úzkými, malebnými uličkami. Máme spíš příklady pozitivní, kdy se město aktivně o tyto uličky stará.“

Navrhuje proto, aby po vzoru jiných evropských měst, se tato místa naopak otevřela lidem, například zřízením galerie pod širým nebem.

autor: bam
Spustit audio

Související