Krabičky od zápalek už dávno nejsou tím, čím bývaly, je přesvědčený sběratel Michal Urbášek

„A taky jsou země, kde je v obchodech musíte doslova hledat,“ dodává. Jeden z největších sběratelů zápalek propadl jejich kouzlu před více než 50 lety.

Ve sbírce má Michal Urbášek unikáty nejen z naší země, ale i ze zahraničí. „Vždycky, když sem cestoval ven, nebo někdo z kamarádů, bez zápalek jsme se nevraceli,“ vypráví. 

Dřív to prý bývaly krabičky krásné, vyrobené ze dřeva, bohatě zdobené. „Třeba zlacené, lakované, s nápaditými nálepkami. Nebo úplně ujeté, myslím ideologicky, mravokárně. Třeba jedna z bývalého Sovětského svazu vybízí lidi, aby cestovali po SSSR, přitom vlastně nikdo nikam nesměl a taky na to neměl. To dnes jsou všechny krabičky na jedno brdo,“ myslí si Michal Urbášek. 

Sbírání sirek ale není jeho jediným koníčkem. Taky maluje, kreslí nebo píše. Právě teď třeba knihu pro své vnuky. „Zatím do šuplíku,“ říká. Kromě toho rád ve volném čase cestuje. „Na kole ale jen když musím, nejdál z chaty do hospody,“ směje se Michal Urbášek.

autor: zem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.