Kraje kvůli vládnímu úspornému balíčku nejspíš přijdou o desítky milionů korun na opravy silnic

7. červen 2023 12:20

Krajské samosprávy nejspíš přijdou kvůli vládním úsporám o část státních dotací na rekonstrukce silnic. Konkrétně olomoucký region by se musel vypořádat s poklesem příjmů o 120 milionů korun. Podle vedení hejtmanství by to znamenalo citelný dopad do plánu oprav.

„Místy ani není asfalt, stav té komunikace je velice špatné. Místy jsou výtluky až 15 centimetrů,“ ukazuje Jiří Tichý, nezávislý starosta Ludmírova na Konicku, jak vypadá silnice vedoucí z Ponikve směrem do Ladína. „Je to díra na díře, auta kličkují, nemůžou se vyhnout do protisměru, objíždějí to. Je to nebezpečné. Prostě potřebujeme nový povrch,“ dodává Tichý.

Cesta je podle něj vytížená, denně po ní projede 35 autobusových spojů. Zničenou silnici mají také nedaleko v Ochozi. Opravit by potřebovali zhruba 400 metrů krajské silnice třetí třídy. „K opravám dochází, ale je to v podstatě jen lepení děr. Na druhou stranu, když zhodnotím stav silnice druhé třídy směrem z Konice na okresní město Prostějov, tak mám obavu, že kdyby se měla napřed opravit tato silnice, tak na ty naše trojky nemůže nikdy ani dojít,“ popisuje lidovecký starosta Martin Bílý.

Podle Michala Obrusníka, starosty Konice a krajského radního za Starosty a nezávislé se snaží vedení obcí na Konicku dostat silnice alespoň do krajského plánu oprav. Velkou komplikací ale může být snížení financí na opravy cest, se kterým počítá vládní úsporný balíček.

Kraje by si místo současných 6 rozdělily jen 4 miliardy. O kolik by tak přišlo Olomoucké hejtmanství? „O 120 milionů méně znamená o jednu opravdu velkou investiční akci méně. Pokud bychom se bavili o těch drobných akcí, tak to může být 10 různých propustků nebo dva větší mosty. Pokud bychom se bavili o 100 milionech, tak to možná jsou tři vozovky a čtyři mostní objekty,“ shrnuje náměstek hejtmana Michal Zácha z ODS.

Těch peněz nebude pravděpodobně nikdy dost a myslím si, že je to napříč republikou časovaná bomba.
Michal Zácha, náměstek hejtmana Olomouckého kraje

Podle Záchy by šlo o citelný zásah do plánování oprav. Zároveň podle něj ani současná výše dotace nestačí. „Potřebujeme zhruba 25 miliard na to, abychom dali do pořádku dopravní infrastrukturu Olomouckého kraje. Takže těch peněz nebude pravděpodobně nikdy dost a myslím si, že je to napříč republikou časovaná bomba,“ dodal s tím, že kraj zkouší finance získat například i z evropských fondů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio