Krásu života vnímám srdcem a dlátem, říká loštický mistr řezbář Jaroslav Beneš

Osud mu nadělil velkou porci talentu. Stačí, aby uchopil do ruky špalík lipového dřeva a z něj náhle vznikají malé zázraky - figurka, šperk, amulet či socha. Už hezkých pár let se obléká výhradně do renesančních šatů a dobového modrého baretu, který neodkládá ani při své řezbářské práci v ateliéru.

Na hrudi nosí vlastnoručně vyřezávaný amulet. Zachycuje dvě spojené dračí hlavy, datum narození, monogram a životní krédo: „Náš jediný král je Bůh. Bij, nebo budeš bit!“ Na boku se mu pohupuje zdobná dýka a měšec.

Na své dětství vzpomíná Jaroslav Beneš jak jinak, než v souvislosti se dřevem: „Když jsem byl ještě kluk, vozili mě do Března u Štítů. Bydlela tam sestra mé babičky. Její muž vyráběl dřevěné kartáče. Neustále tam hřměly hoblovky. Široko daleko pronikavě vonělo čerstvé dřevo. Dlouho jsem mlčky vysedával na kládách a olupoval kůru… Ke dřevu jsem měl odmalička krásný vztah. Ta jeho svůdná vůně!“

Jaroslav Beneš při práci

Na šumperském učilišti se vyučil stolařem. Po vojně nastoupil do místního MEZu. Ve stolárně působil ještě dalších patnáct let. Po roce 1989 raději pracoval u soukromníka jako řezbář. Dnes žije a tvoří v Lošticích.

Stěny jeho domu zdobí některé z jeho nejnovějších prací: lunety, reliéfy, plastiky, drobné šperky a vyrobit je není podle Jardy Beneše jenom o zručnosti: „Mnozí o mých sochách tvrdí, že vyzařují zvláštní energii. Proto do nich musím vkládat hodně ze své vlastní vnitřní síly,“ říká.

Loštický betlém mistra řezbáře Jaroslava Beneše je opravdu unikátní. Figurky totiž zobrazují místní občany a už jich je k vidění na tři sta.

Jaroslav Beneš při práci
autor: zos
Spustit audio