Krnovská varhanářská škola přežila i pád firmy, která ji založila. Letos slaví 30 let

6. březen 2022

Krnov je považován za město varhan a varhanářů. Může za to tradice zdejší továrna, která produkovala královské nástroje téměř 150 let, ale také Střední umělecká škola varhanářská, která dodnes vzdělává adepty tohoto zajímavého řemesla.

Počátky existence této školy sahají až do roku 1992. Tehdy u jejich počátků stála právě varhanářská firma Rieger Kloss, která potřebovala pro své provozy vychovávat mladou generaci odborníků na stavbu varhan.

Mezi prvními vyučujícími odborných předmětů byli rovněž zaměstnanci společnosti, a ve firmě probíhala i část praxe. Z původně jediného oboru uměleckořemeslná stavba varhan nakonec škola získala oprávnění vyučovat i další dvě zaměření. První zůstávalo v oboru a bylo zacíleno na výchovu mladých stavitelů hudebních nástrojů, zejména kytar a příbuzných instrumentů. Třetí obor se pak zabýval designem interiérů a nábytku.

Přímo ve škole najdeme i hudebnu a v ní varhany. I na jejich stavbě se podílejí zdejší žáci

Mezi první studenty školy patřili zejména příslušníci rodin, kde byly s tímto řemeslem nějaké zkušenosti. Takových bylo v Krnově a okolí hodně, protože firma Varhany, později Rieger Kloss zaměstnávala mnoho lidí. Později na školu přicházeli i ti, kteří chtěli získat netradiční znalosti na pomezí řemesla a uměleckých oborů.

Odborná příprava studentů se zaměřovala právě na tyto obory. Po nástupu musí zvládnout základy zpracování dřeva, truhlářské práce a podobné dovednosti. Teprve pak se praxe mění. Varhanáři pracují na výrobě píšťal, manuálů a dalších součástí, kytaráři se pomalu dostávají do oboru stavbou ukulele, kytar a také opravami těchto nástrojů. Součástí praxe jsou i exkurze a zapracování v odborných firmách v okolí.

Designeři interiérů, ale nejen oni pak musí zvládnout také práci s konstrukčními a výkresovými programy. Součástí maturitní zkoušky je zde totiž i praktická část, kde musí studenti nejen vyrobit výrobek či součást varhan, ale zpracovat jeho výrobu i výkresově a technologicky.

Stavba varhan je o práci se dřevem, uplatní se na ní i kovolitci či  lidé pracující s pneumatickými zařízeními

Dnes už se v Krnově bohužel varhany ve velkém nevyrábějí, přesto škola nemá o studenty nouzi. Vzhledem k existenci mnoha menších dílen a také k rozvoji dalších podniků pracujících s obory na škole vyučovanými se o uplatnění bát nemusí. Navíc i v samotné škole se provádějí opravy některých nástrojů pro zákazníky, takže k řemeslu si zde mohou přičichnout už dnes.

A jaké jsou podmínky přijetí na školu? Kupodivu, není to skvělý hudební sluch. Podle zdejších učitelů odborných předmětů je daleko důležitější prostorová představivost, nápaditost a alespoň základní zručnost. „Nakonec ale většina studentů ale přece jen nástroje, které vyrábí, začne zkoušet i používat. Je to pro jejich dobro a umožní jim to lépe najít problém a odstranit jej,“ připomíná učitel odborných předmětů Jiří Krátký na závěr.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.