KULTURNÍ POZVÁNKY 1.ČERVNA

31. květen 2006

V Olomouci bude dnes slavnostně otevřeno Arcidiecézní muzeum, které je součástí Muzea umění. Jde o unikátní kulturní zařízení svého druhu, které nemá ve střední a východní Evropě obdoby. Lidé si v Arcidiecézním muzeu v Olomouci budou moci prohlédnout na 300 exponátů ve stálé expozici a dalších 100 na krátkodobé výstavě nazvané Poklady francouzského středověkého umění v českých a moravských sbírkách. Jde o díla, která od období Velkomoravské říše vznikala na Moravě nebo která shromažďovali olomoučtí biskupové a arcibiskupové. Program začne v 17 hodin fanfárami, po nichž budou následovat divadelní skeče z historie Přemyslovského paláce v Olomouci. V 17,45 zazní slavnostní projevy a po nich bude v 18 hodin muzeum otevřeno pro veřejnost. Oslavy vyrcholí ve 20 hodin slavnostním koncertem v katedrále sv. Václava, kde přednese Moravská filharmonie Olomouc Beethovenovu "Missu solemnis", kterou psal skladatel pro olomouckou intronizaci svého žáka a mecenáše arcivévody Rudolfa. Tímto koncertem rovněž vyvrcholí letošní ročník festivalu Dvořákova Olomouc.

V olomoucké Galerii Caesar bude dnes o půl osmé večer zahájena výstava fotografií z mezinárodní soutěže "Představy o naději" zachycující práce lidí, kteří přišli do styku s onkologickým onemocněním. Projekt podpořili naši přední lékařští odborníci z této oblasti. Výstava se koná v rámci letošních 20. Olomouckých hematologických dnů. Zahájí ji herečka Zuzana Dřízhalová, která se v minulosti z onkologického onemocnění vyléčila. Fotografie budou v Galerii Caesar umístěny do soboty 6. června a pak budou k vidění do konce června v kavárně Caesar.

Logo

Moravské divadlo Olomouc uvede dnes v 19 hodin taneční drama podle slavné předlohy Michajla Jurjeviče Lermontovova "Maškaráda". S olomouckým baletním souborem je podle vlastního libreta nastudoval Jiří Kyselák.

V kostele Panny Marie Sněžné v Olomouci vystoupí dnes od 8 hodin večer legendární folková kapela " Spirituál kvintet ", která kromě jiného představí i písničky z nového, dnes už zlatého kompaktního disku "Křížem krážem".

Divadlo Tramtárie má dnes od půl osmé večer v olomouckém Divadle hudby na programu inscenaci hry Marka Horoščáka "Vařený hlavy".

Logo

V Zábřehu se dnes uskuteční akce "Děti dětem". Od půl deváté do dvanácti hodin se nejprve ve Velkém sále kulturního domu a posléze před ním uskuteční vystoupení taneční skupiny "Dance Club Juniors" a dále pohádkové hry, soutěže a setkání s pohádkovými bytostmi pro děti z mateřských škol a prvních stupňů škol základních. Od 14 do 17 hodin bude za příznivého počasí následovat divadelní představení pohádky "O Střapatce", výtvarné aktivity a rytířská stezka. Tento program je určen pro školní družiny a veřejnost. V 17 hodin bude ve Velkém sále kulturního domu následovat vystoupení taneční skupiny "Dance Club Juniors".

autor: sul
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.