Kvásek doma udržuji už 25 let. Má sílu a je skvělý, říká výživová poradkyně a makrobiotička Dagmar Lužná
„Kvásek je základem pro spoustu receptů. Jeho složení je jednoduché, ale přitom umět si vypěstovat a udržet doma kvalitní kvásek, to chce chuť a odvahu,“ dodává Dagmar Lužná z Olomouce.
Domácí pečení chleba bylo ještě nedávno pro spoustu lidí zpočátku něco naprosto nepředstavitelného. V momentě, kdy si však upečete svůj první chleba s použitím vlastnoručně vedeného tradičního kvásku, tak jste zvítězili.
Dagmar Lužná nabízí svoje zkušenosti s kváskem, které získala nejen doma ve své kuchyni, ale především na kurzech a akcích, na kterých vařila a pekla. Naučí vás nejen, jak kvásek založit a jak se o něj dále starat, a to velmi jednoduchým způsobem, který zvládne opravdu každý, ale na zajímavých receptech vám ukáže, kde všude se dá kvásek využít – třeba i při velikonočním pečení.
Poslechněte si Dobrou radu s makrobiotičkou a výživovou poradkyní Dagmar Lužnou.
Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů nově každé úterý od 10:04.
Související
-
K jarní očistě těla pomůžou obyčejná voda, citron a kroupy, říká výživová poradkyně Dagmar Lužná
Když do jídelníčku přidáte kvašené zelí a dušenou zeleninu, vynecháte bílé pečivo, buchty, sladkosti a přemíru mléčných výrobků, můžete se nejen zbavit nadbytečných kil...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://olomouc.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://olomouc.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.