Květa Fialová hostem Větrníku

14. červenec 2014

Herečka Květa Fialová se narodila 1. září 1929 v obci Veľké Dravce poblíž Lučence na dnešním Slovensku.

Její matkou byla výtvarnice a sochařka Květoslava Fialová a otcem český legionář Vlastimil Fiala. Její rodina žila na Slovensku do roku 1938, kdy byla nacionalisty vyhnána do Čech a žila pak mimo jiná místa třeba ve Žďáře u Police nad Metují nebo v Borohrádku.

Květa Fialová vystudovala brněnskou JAMU. Působila v několika oblastních divadlech, například v Českém Těšíně, Opavě, Kolíně nebo Martině na Slovensku. Od roku 1958 působila v angažmá v pražském Divadle ABC, které v té době řídil Jan Werich. Po sloučení Divadla ABC s Městskými divadly pražskými zde působila od roku 1963 až do roku 1990 a dále pak coby stálý host.

Dnes ji v divadelních představeních můžeme vídat po celé republice mj. s nerozlučnou přítelkyní Naďou Konvalinkovou, ale také v rámci dlouholetého hostování ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, kde navázala další z významných přátelství s hercem a tiskovým mluvčím Jožkou Kubáníkem.

V hlavních rolích se objevují Květa Fialová a Josef Kubáník

Na filmovém plátně a v televizi se objevuje už dlouhá léta. Patrně nejhlouběji se zapsala coby barová zpěvačka Tornado Lou v parodii Limonádový Joe aneb Koňská opera, z novějších pak ve snímku Účastníci zájezdu, v současnosti i v seriálu Gympl s (r)učením omezeným.

Květa Fialová byla provdaná za režiséra Pavla Hášu (zemřel 5. srpna 2009), mezi jinými pracemi autora děl Tři na lavičce, Návštěvní hodiny nebo Povídky malostranské. Má dceru Zuzanu (* 1962), režisérku, která spolupracovala na mnoha televizních hrách a pohádkách a dnes režíruje rozličné televizní pořady.

Ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc uslyšíte však také to, že Květa Fialová je hlubokou zastánkyní buddhismu a při otázce na její největší a nejhlubší přání zdůrazňuje, že touží, aby byli šťastní všichni lidé okolo. Poslouchat jste mohli v prázdninové repríze v úterý 15. července.

autor: Bořek Volný
Spustit audio