Lázně Luhačovice působí jak z pohádkového světa. Může za to mix zdobné secese s karpatským folklórem

5. červen 2023

Lázně Luhačovice jsou vyhlášené vodními prameny, které léčí hlavně dýchací a oběhové potíže. Jsou ale proslulé i jedinečnou architekturou, které dominují lázeňské vily a domy architekta Dušana Jurkoviče.

Vznikaly na počátku 20. století a dodnes působí jako stavby z pohádek. Každý, kdo do Luhačovic přijel, je obdivoval a chtěl v nich bydlet, ať už to byl prezident Tomáš Garrigue Masaryk, skladatel Leoš Janáček, dramatici Alois a Vilém Mrštíkovi nebo herci Vlasta Burian, Nataša Gollová či Oldřich Nový.

Slovenský architekt a designér Dušan Jurkovič pocházel z etnograficky bohatého regionu – z Myjavy – a láska k lidovému umění se promítla i do jeho tvorby. Rozhodl se spojit nespojitelné: zdobnou a luxusní secesi smíchat s karpatskými motivy a folklórem.

Je zvláštní, že většina Jurkovičem navržených domů, které tvoří nezaměnitelnou podobu nejoblíbenějších moravských lázní, vznikla po roce 1900 během pouhých tří let. A dodneška je pozná i laik – architekt často používal dřevěné hrázdění a vyřezávané dekory spolu se secesními rostlinnými motivy a pestrobarevnou malbou. Proto po něm pojmenovaný Jurkovičův dům přímo na kolonádě i všechny jeho lázeňské domy a vilky dodnes působí jako z pohádkového a neskutečného světa.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.