Lepší než jedna kočka jsou dvě kočky. Nebo i víc, tvrdí chovatelka Lucie Pánková

S manželem chová už téměř dvacet let britské kočky. Doma jich mají deset, za pár týdnů přibydou koťata. Pořádají výstavy na olomouckém výstavišti Flora, které navštěvuje na sedm tisíc lidí, a stali se také posuzovateli.

Lucie Pánková má splněné zkoušky na mezinárodního posuzovatele kategorie dva a tři, kam patří i britské kočky. „Podmínky jsou přísné. Musíte být aktivním chovatelem, vystavovatelem i organizátorem výstav. Pod dohledem posuzovatelů, kteří vám všechno vysvětlují, vidět stovky koček. A pak složit zkoušku, která má teoretickou a praktickou část, a probíhá, stejně jako celé studium, v angličtině, němčině nebo francouzštině,“ vyjmenovává.

Život s kočkami je podle zkušené chovatelky Lucie Pánkové poklidný. „Je to ale zodpovědnost. Musíte se o ně postarat, občas něco uklidit a vědět, že je nemůžete delší dobu nechat samotné,“ zdůrazňuje. Je určitě dobré zasvětit do chovu celou širokou rodinu.

V České republice jsou zákony, které musejí registrovaní chovatelé dodržovat. Např. hlídat četnost krytí, aby kočka neměla více vrhů než tři během dvou let, oddělovat kotě od matky v přesně danou dobu apod. „Oproti tomu množitel, který se nikde neregistruje, fláká koťata jako Baťa cvičky a nikdo nad ním nemá kontrolu. Pro něj není důležité zdraví a prospěch koček, ale zisk,“ smutně konstatuje Lucie Pánková.

autor: voj
Spustit audio