Letecká záchranná služba má v Olomouckém kraji na kontě ročně přes 500 letů

30. březen 2022

Ve více než 500 případech vzlétly loni v Olomouckém kraji vrtulníky letecké záchranné služby, mířily převážně k těžce zraněným lidem či k pacientům s náhlými zdravotními potížemi. Statistika vzletů je za posledních několik let obdobná, zjistila ČTK.

Loni záchranáři vzlétli k pacientům v 537 případech, předloni měla letecká záchranná služba na kontě 525 vzletů, například v roce 2015 jich bylo 587. Podle mluvčí krajské záchranné služby Lucie Mikiskové počet vzletů stoupl po ústupu pandemie koronaviru. „Letečtí záchranáři totiž pro covid pozitivní pacienty létat nemohli, proto bylo letů v této době o něco méně,“ řekla ČTK Mikisková.

Charakter letů zůstává podle záchranářů stále stejný. „Jde často o dopravní nehody, zavalení, těžké úrazy, alergické reakce s anafylaktickým šokem, resuscitace a dále také obstaráváme sekundární transporty na vyšší pracoviště - například do Prahy či překlad pacientů s infarktem myokardu nebo cévní mozkovou příhodou z odlehlejších koutů našeho kraje,“ uvedla mluvčí krajské záchranné služby. Vrtulníky krajské letecké záchranné služby také vypomáhají při transportu pacientů například ze zlínské nemocnice.

Po 10 letech také lety pro novorozence v ohrožení života

Zhruba od poloviny letošního roku budou po desetileté přestávce létat záchranáři také k novorozencům v bezprostředním ohrožení života. Vyplynulo to z únorového jednání se zástupci krajského úřadu, zdravotnické záchranné služby a provozovatelem letecké záchranné služby.

Podle primáře novorozeneckého oddělení olomoucké fakultní nemocnice Lumíra Kantora se záchranný vrtulník vysílá zejména k novorozencům resuscitovaným či s kritickou srdeční vadou. Právě v takových případech je pro záchranu jejich života důležitá každá minuta. „V našem kraji se vyskytují zhruba dva až tři případy novorozenců s kritickou srdeční vadou za rok. Jde o zdraví dětí a záchranu jejich životů. Proto jsem rád, že jsme spolu s krajským úřadem, vedením záchranné služby i firmou ATE našli společně řešení,“ uvedl pro ČTK Kantor.

„V našem kraji se vyskytují zhruba dva až tři případy novorozenců s kritickou srdeční vadou za rok.“
Primář novorozeneckého oddělení FN Olomouc Lumír Kantor

Zdravotnická záchranná služba v Olomouckém kraji provozuje vrtulníky od října 1990 a od ledna 2017 tuto službu místo společnosti Alfa-Helicopter zajišťuje slovenská firma ATE. Provoz heliportu záchranné služby v Olomouci-Neředíně v uplynulých letech zkomplikovala nedaleká stavba bytových domů.

Jeden z letových koridorů vrtulníků totiž vadil developerské firmě Gemo, která v této části Olomouce domy staví a v areálu základny letecké služby vlastnila důležitý pozemek. Jednou z uvažovaných variant bylo i přestěhování vrtulníků na nedaleké neředínské letiště. Firma GEMO se ale nakonec s hejtmanstvím dohodla na prodeji pozemku a změně letových koridorů, takže vrtulníky mohly zůstat na nynější základně.

Zdroj: ČTK

autor: dja
Spustit audio