Libavsko je územím vojenského výcvikového prostoru. Za tu dobu se proměnilo k nepoznání

21. červenec 2019

Dvě desítky vesnic, hřbitovů a mnoho památek. Všechny postupně mizely z krajiny Libavska i z map. Jen pár se jich podařilo zachránit. Na vlnách Českého rozhlasu Olomouc jsme je prozkoumali v Pořadu Přímo z místa.

Kostel ve městě Libavá

Libavský kostel najdete v centru obce.  Při vstupu do církevního objektu z druhé poloviny 17.století si hned domyslíte,  že poslední léta sloužil zcela jinému účelu. Vojáci  jej využívali jako sklad polní kuchyně. V přízemí uvidíte zbytky kněžiště, stropních maleb, poničená barevná vitrážová skla. Jak moc se kostel proměnil je patrné z pohledu na dobové fotografie v libavských kronikách.   

Mlýn 

Jen kousek za kostelem najdete další libavskou památku. Ta už se dočkala obnovy. Jde o větrný mlýn holandského typu. Tzv. „větřáků,“ ať holandského či německého typu, prý na Libavsku bývalo přes dvacet. Zůstal jen jediný. Jednotlivá patra se už nedochovala, uvnitř památky je jen jedna místnost, která slouží jako takové malé muzeum. Najdete v něm mnoho věcí, od  zemědělské techniky až po porcelánové nádoby. Všechny exponáty patřily místním starousedlíkům a připomínají historii Libavska.

Kostel sv. Anny ve Staré Vodě 

Poutní kostel znali lidé v širokém okolí, sem se scházela procesí až od Kroměříže a Olomouce. Památka zvenku vypadá majestátně, o pohledu uvnitř se to říct nedá. Přesto se tady na obnově odpracovaly stovky hodin. Dík za to patří hlavně skautům. Uvnitř kostela najdete část původní podlahy, fresky, ale taky nápisy v azbuce, či stopy po kulkách.  

Hřbitovy

Jak po vzniku Vojenského výcvikového prostoru postupně mizely vesnice, ztrácely se také hřbitovy. Jezdily po nich těžké vozy, tanky, některé zarostly křovím, náletovými stromy.  Dohledat původní hroby, se pro starousedlíky  či jejich potomky, přijíždějící po roce 1989 do míst kde se narodili, se stalo téměř nemožné. Před pár lety se ale podařilo prosadit zakreslení bývalých pietních míst do vojenských map a dosáhnout dohody, že už po nich nebude jezdit vojenská technika.     

Hřbitovní Kaplička, Kříže

Stojí na zakázaném území, ve vojenském výcvikovém prostoru. Malá stavba, kterou se jen nedávno podařilo opravit podle původních plánů. Právě ona se stala místem, kde najdete připomínku všech zaniklých obcí. Z každé tu totiž něco najdete. Od pískovcového oltáře, přes břidlicovou stěnu nebo patníky. Před devíti lety se místním také podařilo obnovit dvě repliky dřevěných křížů, i ty tu zůstaly jako připomínka na starousedlíky a historii Libavska. 

autor: zem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.