Kousek za humny mají Přerované zachovalý lužní les Žebračka

17. březen 2024

Jde o Národní přírodní rezervaci, která byla vyhlášena roku 1949. Pozorovat v ní můžete řadu vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. „Nemělo by se chodit mimo značené cesty, což lidé porušují jenom, když si chtějí natrhat trochu medvědího česneku,“ doplňuje Josef Chytil z nedalekého Ornisu. Česneková vůně bývá mimochodem cítit až ve městě.

Žebračkou prochází modrá turistická značka, k dispozici je také velká informační tabule, na které se návštěvníci dozvědí to nejpodstatnější o tomto místě. „Je to ukázka původního lužního lesa, ve kterém už kvůli regulaci Bečvy bohužel nedochází k pravidelným záplavám. Ale pořád je tu zachována vegetace, která je pro ni typická,“ vysvětluje Josef Chytil.

Beskydský les v rovině Hané, tak nazval lokalitu u Přerova zakladatel ornitologické stanice František Ginter. Roste v ní totiž několik druhů rostlin, které sem byly postupně splavovány z moravských hor. Například kyčelnice žláznatá nebo hvězdnatec zubatý.

Po loňských silných větrech se okolo cest muselo vykácet mnoho stromů, které hrozily pádem. „Tím se ale zase otevřely migrační cesty pro bezobratlé,“ dodává Josef Chytil. Popadané staré stromy a větve se v této rezervaci nechávají na místě.

„Bydlíme nedaleko v paneláku a chodíme sem každý den. Díváme se, jak se mění příroda, ale hlavně se hýbeme,“ říká jedna z návštěvnic Žebračky s tím, že se cesty pravidelně upravují a zpevňují. Souhlasí s ní starší muž, který pravidelně vyráží na 5 - 7 kilometrů dlouhou vycházku.

Pořad Přímo z místa můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat každou neděli od 09:10, následně pak neomezeně ZDE na webu.

Spustit audio