Projížďka na raftu Litovelským Pomoravím zaručuje nevšední pohled na krajinu a spoustu adrenalinových zážitků

23. červen 2024

Kam s mikrofonem? Důležitá otázka, kterou jsem musela vyřešit ještě před vyplutím. Dan Wolf z olomoucké Peřej Tours mě přibral do své posádky na plavbě z Mohelnice do Litovle, kterou připravil pro žáky Základní školy Demlova. „Pro nejlepšími deváťáky, jaké jsem mohla mít,“ upřesnila paní učitelka Kateřina Kristová.

Samozřejmě jsem jako všichni ostatní dostala plovací vestu a pádlo a následně absolvovala instruktáž a nácvik povelů. Dozvěděla jsem se, že když vypadnu z lodi, mám si lehnout po proudu nohama napřed, abych jimi mohla odrážet případné překážky. Teprve pak jsme postupně pokládali rafty na hladinu a jednotlivé posádky odplouvaly.

„Vždycky se domluvíme, kdo bude první a kdo poslední. Zůstáváme na dohled, abychom si v případě nouze mohli pomoct,“ vysvětluje Dan Wolf s vysílačkou v ruce.

Redaktorka Dita Vojnarová a Dan Wolf z olomoucké Peřej Tours

Sjízdný úsek mezi Postřelmovem a Litovlí je podle vodáků, se kterými se plavíme, na řece Moravě nejkrásnější. Trasa vede točivými meandry, kde je možné pozorovat přírodopis v praxi. Vidíme, jak proud řeky ukusuje jeden břeh, který padá do vody, zatímco ten druhý na opačné straně zarůstá a řeka se tak posouvá doleva.

Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví je naprosto unikátní, ale jak se dozvídám od našeho průvodce, musí se na vodě dodržovat několik pravidel. Nesmí se vystupovat na břehy a náplavy, které jsou uprostřed řeky. „Na řadě míst se nechávají spadlé stromy, takže je potřeba vědět, co přesně s lodí dělat,“ upozorňuje Dan Wolf.

Na řadě míst se nechávají spadlé stromy, takže je potřeba vědět, co přesně s lodí dělat.
Dan Wolf z olomoucké Peřej Tours

„Bylo to skvělý. Ta příroda je úžasná. Trošku bolí rameno, ale dá se to zvládnout. Příjemné zpestření před prázdninami. Nebylo to nudné, byly tam zábavné překážky. Hlavně musí být v raftu dobrá parta. Docela náročné, ale dobrodružné, super,“ pochvalovali si při přistání žáci olomoucké „Demlovky“, se kterými musím souhlasit. „A koupání bylo jen dobrovolné,“ doplnil rychle usmívající se Dan Wolf

Pořad Přímo z místa můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat každou neděli od 09:10, následně pak neomezeně ZDE na webu.

Spustit audio

Související