Jeleni na dosah. V jesenickém safari mají nové kolouchy a starším jelenům narostly semišové parohy

1. červen 2024

Krmit jeleny, třeba si je i pohladit, sáhnout si na paroh v této době ještě obalený kůží a také se leccos o životě těchto zvířat dozvědět můžete v na farmě v Dětřichově. Kromě jelenů tu chovají koně a poníky, na kterých se případně po domluvě mohou návštěvníci projet, a další zvířata.

Jelení safari v Dětřichově u Jeseníku

Ještě před vstupem do obory s asi sedmdesáti dospělými laněmi a patnácti jeleny, si můžete pohladit jehně, prohlédnout si kozy, prase a různé druhy drůbeže. Na výpravu za jeleny pak vyrážejí menší skupiny na korbě terénního vozu, ty větší na vlečce tažené traktorem. Jeleny tu chovají přes dvacet let, a tak jsou zvířata zvyklá na kontakt s lidmi.

Jelení safari v Dětřichově u Jeseníku

Když jeleni  a laně vidí, že mezi ně vjela nová výprava, ženou se k ní a očekávají pamlsky. Účastníci je pak mohou krmit kousky sušených rohlíků. Můžou pozorovat jejich chování a během projížďky se průvodci podělí o postřehy ze života těchto zvířat a jejich zvyklostí.

Dětřichov je místní částí Jeseníku, leží nad městem kolem silnice vedoucí k Revízu. Ze stráně, kde přibližně na čtrnácti hektarech leží jelení obora, bývají pěkné výhledy na masiv Hrubého Jeseníku, třeba na Šerák.

Jelení safari v Dětřichově u Jeseníku

K návštěvě safari je potřeba se objednat, ale na projížďku bez objednání se můžete vydat teď s námi v rozhlasové reportáži. 

autor: Aleš Spurný
Spustit audio