Lidi, psy, kočky i sovy vozí do Velké Británie autodopravce Matěj Klapetek

S jízdami na ostrovy začal Matěj Klapetek před 7 lety. Vyráží ve čtvrtek ráno, aby městy s velkým provozem jako Frankfurt a Brusel projel odpoledne nebo v noci. „V Londýně je špička pořád, tam je to jedno," říká MAtěj Klapetek.

Jízdu vlevo už nevnímá, nevadí mu, právě naopak. „Mám to raději, ale vlastně nevím proč,“ říká Olomoučan, který zná Londýn jako své boty. Co se týče provozu, je prý potřeba tam mít trochu ostřejší lokty. 

Datum 29. března 2019 měl v kalendáři zatrženo zeleně. Velká Británie měla vystoupit z Evropské Unie. Nestalo se tak a Matěj Klapetek říká, že má stále silnější pocit, že i když k tomu nakonec dojde, nemusí se ničeho obávat. Nic zásadního se pro něj nezmění. „Mám ale i zálohu - tajný deníček nápadů, kde si zapisuji, co bych mohl po brexitu dělat. Třeba si na olomouckém náměstí otevřít obchod s citrony,“ usmívá se mladý muž, kterého čeká další cesta přes Lamanšský průliv a který se chystá udělat si v Chorvatsku kapitánské zkoušky. Lodě jsou jeho velký koníček.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.