Lidí s obtížemi po prodělání koronavirové nákazy je stále dost, postcovidové ambulance stále fungují

9. květen 2022

Do olomoucké postcovidové ambulance ve fakultní nemocnici zamířily od jejího vzniku asi tři tisíce lidí. A číslo to nebude konečné. Na pracoviště plicní kliniky totiž pacienti, kteří chorobu prodělali, chodí i v těchto dnech. Kromě olomoucké ambulance v regionu zůstává ze stejného důvodu v provozu i ta v Prostějově.

Zhruba čtvrtina ze všech pacientů přichází za lékařem plicní kliniky olomoucké fakultní nemocnice Samuelem Genzorem s přetrvávajícími potížemi po prodělání covidu. 

„Ta pocovidová ambulance je opravdu nyní specializovaná plicní ambulance, která vyšetřuje na základě doporučení praktického lékaře, jenž má před sebou nález a domnívá se, že je opravdu plicní a je potřeba to řešit s plicním lékařem. Většinou jde o pacienty po hospitalizacích, po těžších průbězích. Část přichází s dechovými obtížemi, většinou kašel a dušnost,“ uvádí Genzor.

„Část přichází s dechovými obtížemi, většinou kašel a dušnost.“ 


Lékař plicní kliniky olomoucké fakultní nemocnice Samuel Genzor

Do postcovidové ambulance dorazil i Tomáš z Olomoucka, kterému předchozí zdravotní potíže covid zhoršil. „Jsem po druhém covidu a mám stejné příznaky – únava, malátnost. Je to takové, že člověk vstane, dvě hodiny něco dělá, ale pak má pocit, že si potřebuje jít zase lehnout,“ říká Tomáš.

Celkem v postcovidové ambulanci ve fakultní nemoci už lékaři plicní kliniky zhruba 2800 lidí. A pacienti stále přichází i do ordinace v prostějovské nemocnici, denně to je 10 až 15 lidí. „Řada pacientů má potíže i několik měsíců po prodělání onemocnění, takže jejich počty v ambulanci zatím nemají klesající tendenci“ popisuje mluvčí nemocnice Adam Knesl.

„Mezi pacienty mírně převažují ženy po prodělání lehčích forem koronaviru,“ 
Mluvčí prostějovské nemocnice Adam Knesl

Dříve převažovali pacienti po hospitalizaci s těžkým průběhem covidu-19. Nyní dominují lidé, kteří prodělali onemocnění doma nebo po opakované infekci a přicházejí buď na svou žádost, nebo jsou odesíláni na vyšetření praktickými lékaři. „Mezi pacienty mírně převažují ženy po prodělání lehčích forem koronaviru,“ dodává Knesl.

Léčba pacientů záleží na konkrétních potížích. Důležitý je ale podle zdravotníků osobní přístup pacientů, správná životospráva, dechová cvičení a pohyb.

autor: bas
Spustit audio