Line Dance může tančit každý. I lidé na vozíčku

19. červenec 2019

Ve svém volném čase se olomoučtí vozíčkáři věnují jako jedni z prvních v Česku Line Dance, tanci odvozenému od moderního country.

„Line dance je druh tance, u kterého nepotřebujeme partnera. Jde o to, že ty tance mají dána taková pravidla. Většinou se tančí na tzv. 4 stěny a 32 dob,“ vysvětluje lektorka Lenka Fasnerová principy line dance. Tanec nově vyučuje pro lidi na vozíku. A setkala se s pro ni nečekaným zájmem. Každou lekci tady přibývají tanečníci i tanečnice. Jednou z nich je i Ivana Drapová. „Je to zase jiný pohyb, než obvykle dělám. Je to dynamické, mám tu spoustu známých. Jsem ráda, že se toho mohu účastnit,“ říká Drapová. Z line dance je nadšená i Petra Habáňová. „Je to super, jedem to asi potřetí a je to fajn,“ popisuje Petra.

Větší část osazenstva tvoří ženy, jednou z výjimek je Lukáš Studený. Při line dance si vzpomněl na svá studentská léta, kdy navštěvoval taneční. Jeho slova potvrzuje i lektorka Lenka Fasnerová. Podle ní navíc tanec pomáhá lidem na vozíku s tréninkem koordinace a prostorové orientace.

„Myslím si, že každý pohyb pro lidi s hendikepem je možná ještě důležitější než pro zdravého člověka. Každá taková aktivita jé vítána a je to obrovské plus,“ vysvětluje Studený.

Plány má už teď lektorka se zdejší skupinou velké. Chce uspořádat tančírnu, kde si lekci s vozíčkáři vyzkouší spolu s vozíčkáři i lidé bez hendikepu. Na podzim chce navíc zamířit na mezinárodní soutěž, která proběhne v Písku.

autor: bas
Spustit audio