Loňský rok byl pro cestovní ruch v Olomouci smutným obdobím

23. březen 2021

Historická Olomouc se těšila v posledních letech stále větší oblibě turistů. Loni po nástupu pandemie ale nastal zlom. Koronavirus srazil statistiky návštěvnosti ubytovacích zařízení strmě dolů. U tuzemských hostů statistici hlásí meziroční propad o polovinu, u zahraničních o více než 70 procent.

„Olomouc je teď taková posmutnělá. Dle mého názoru je opravdu úbytek návštěvníků vidět ať už se jedná o zahraniční nebo tuzemské návštěvníky. Je pusto a prázdno, takže člověk moc návštěvníků a turistů neuvidí,“ hodnotí situaci vedoucí odboru cestovního ruchu olomouckého magistrátu Karin Vykydalová. V tuto chvíli jen po telefonu. I ji totiž omezil koronavirus. Podobně jako její kolegyni Lucii Bartovskou, podle které se statistiky blíží celorepublikovému průměru a podepsaly se na prosperitě ubytovacích zařízení.

Přesto se loni snažili dorovnat nevídaný propad počtu turistů cílenou nabídkou pro domácí návštěvníky. „Turistům, kteří do města přijeli a strávili zde minimálně dvě noci, jsme nabídli zdarma turistickou slevovou kartu Olomouc Region Card. Jednak mají spoustu vstupů zdarma do různých objektů, pamětihodností, zámků, hradů, muzeí apod., mohou využívat po Olomouci MHD zdarma nebo mají po předložení karty slevu ve vybraných olomouckých restauracích nebo hotelech,“ přibližuje Bartovská.

Letošní turistická sezona ale bude další těžkou zkouškou. Mnozí naočkovaní Češi konečně vyrazí do zahraničí, Česká republika ale nebude pro zahraniční klientelu zatím vzhledem ke stavu koronavirové epidemie dostatečně bezpečná. Proto bude Olomouc podle Lucie Bartovské cílit víc na domácí turisty. „Touha po cestování v našich lidech bude přetrvávat i nadále, takže prostě přijedou i do Olomouce a budou cestovat i po celé republice,“ uzavírá Bartovská.

Pokud to situace dovolí, bude Olomouc lákat i turisty ze sousedních zemí, například ze Slovenska, Polska nebo Rakouska.

autor: bam
Spustit audio