Magdaléna Stárková: Lajka

1. listopad 2014

Básnířku, spisovatelku a judaistku Magdalenu Stárkovou je stále ještě možné počítat mezi autorky olomoucké, i když pouze formálně. Ve skutečnosti tato mladá nadaná žena čerpá především ze svých cestovatelských zážitků, z konfrontací s jinými kulturami a zvyky.

Jedním z plodů takového střetnutí může být i povídka s názvem Lajka, kterou Stárková zasadila na slavnou moskevskou třídu Arbat. Text, který začíná citací stejnojmenné písně Bulata Okudžavy, nás přivádí na rušnou turistickou tepnu Moskvy, kde se za soumraku střídají "denní" umělci s těmi "nočními", aby se pokusili umenšit svoji životní bídu, která je (často v pozdním věku) zastihla.

V Lajce Magdaléna Stárková načrtává příběh porozumění a vzájemné pomoci, ale také nostalgie po lepším životě, který hrdiny povídky jaksi minul. Nedivme se proto, že se snaží i z mála vykřesat trochu pochopení a uznání. Že i toulavý a před okamžikem osvojený pes jim stojí málem za potyčku s povýšenými turisty.

Příběh postav z moskevského Arbatu posluchačům Českého rozhlasu Olomouc v sobotním Setkání s literaturou přiblíží herečka Olga Zimmermanová-Kaštická, za režijní spolupráce Tomáše Soldána.

Nově pro vás ponecháváme každý díl Setkání s literaturou k poslechu v našem iRadiu po dobu jednoho týdne od vysílání!

Spustit audio