Mapa oblíbených turistických destinací se mění

16. březen 2016

Podle informací mnoha médií se mapa turisticky oblíbených destinací mění. Vliv na to má uprchlická krize v Evropě, turistické útoky i zdravotní hrozby.

Vedoucí olomouckého cestovního centra Václav Bartoněk považuje tyto zprávy za přehnané. Podle jeho zkušeností jsou Češi nebojácní a své cestovatelské sny si většinou nehodlají nechat vzít.

„Pro naši cestovní kancelář používáme raději název cestovní centrum. Rozdíl je v tom, že se prioritně zabýváme plánováním individuálních zájezdů, které šijeme konkrétním lidem přímo na míru. Podle jejich přání zajistíme letenky, ubytování, průvodcovské služby, výlety na místě, transfery, přelety, vstupenky na různé akce, zajistíme i dopravu v konkrétní zemi, nedávno jsme například zajišťovali autobusové jízdenky klientovi, který chtěl tímto způsobem cestovat po Chile. Jde o to, aby si lidé svou dovolenou užili bez zbytečného stresu. Navíc na telefonu poskytujeme servis 24 hodin denně,“ vysvětluje poslání cestovního centra jeho vedoucí Václav Bartoněk.

Podle něj bylo cestování po světě nevyzpytatelné vždycky. Jsou typy lidí, kteří považují určité cesty nebezpečné a nejraději zůstávají na dovolené v České republice nebo se vydávají do vyloženě bezpečných destinací jako je Maďarsko či Bulharsko.

Lidé, kteří si chtějí své cestovatelské sny splnit, neodradí ani teroristické útoky. „Je pravda, že jsme zaznamenali mírný pokles zájmu o Egypt nebo některé arabské země, jinak si ale lidé uvědomují, že pokud se své cestovatelské vášně nechtějí vzdát úplně, je těžké odhadovat, kde by se mohlo něco nebezpečného stát,“ dodává Bartoněk.

Na dotazy posluchačů v Dobé radě Českého rozhlasu Olomouc, zda by se letos vydal do Tuniska, odpověděl: „Osobně bych se ani letos Tuniska nebál. Je to hezká volba, krásné moře, zajímavé památky a navíc krátká doba letu.“

Další horké tipy pro letošní dovolenou najdete v archívu pořadu Dobrá rada.

autor: pis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.